Europa: overnamespeculatie in voedingsbranche vuurt indexen aan

Speculatie over nieuwe overnames in de voedingssector en beter dan verwachte bedrijfsresultaten in de telecombranche hebben ervoor gezorgd dat de Europese aandelenmarkten de week met winst konden starten. De aandelen uit de mijnsector konden dan weer profiteren van de verdere klim van de koperprijzen.

(tijd) De DJ Stoxx50 sloot 0,4 procent hoger op 3.993,6 punten. De DJ EuroStoxx50 steeg met 0,1 procent tot 4.528,76 punten en de Euronext100 bleef onveranderd op 1.072,63 punten. In Frankfurt won de Dax 0,4 procent, in Londen ging de FTSE100 0,3 procent hoger. Parijs bleef stabiel en Amsterdam sloot met een winst van 0,4 procent.

De aandelen uit de voedingssector stonden volop in de kijker na berichten dat de Franse voedingsgigant Danone de Nederlandse producent van babyvoeding Numico zou overnemen. De Nederlandse beurswaakhond besloot de handel in de producent van onder meer Olvarit 's middags stil te leggen in afwachting van een mededeling. Nabeurs maakte Danone dan bekend dat het de Nederlandse groep wil overnemen voor 12,3 miljard euro. Voor de handel in Numico werd stilgelegd was het aandeel met 11 procent gestegen tot 44,50 euro. Danone eindigde 3,3 procent lager op 59,48 euro.

De andere Europese voedingswaarden konden hun voordeel halen uit de overnamespeculatie rond Numico. Nestlé, 's werelds grootste voedingsconcern, ging 0,2 procent hoger tot 472,5 Zwitserse frank. British Foods klom 1 procent tot 887 pence.

De aandelen uit de telecomsector reageerden dan weer positief op het nieuws dat Telekom Austria zijn winstverwachtingen tot 2010 had opgetrokken. Hoger dan verwachte winsten op de internationale gsm-activiteiten en kostenbesparingen zouden de Oostenrijkse groep aan een hoger winstcijfer helpen. Telekom Austria steeg met 3,1 procent tot 18,86 euro. France Télécom steeg met 1,3 procent tot 20,67 euro, Deutsche Telekom eindigde 0,4 procent hoger op 13,71 euro. In Londen maakte Vodafone een sprong van 2,1 procent op 167 pence.

De mijnwaarden waren maandag eveneens in trek als gevolg van een staking in Chili. Die jaagden de koperrpijzen verder de hoogte in. Een vakbond in Dona Ines de Collahuasi - de derde grootste kopermijn in Chili - plande maandag acties voor betere loonvoorwaarden. BHP Billiton, 's werelds grootste mijnbedrijf, ging 1,8 procent hoger tot 1.543 pence. Ook de nummer twee Anglo American deed het goed met een winst van 1,7 procent op 3.324 pence.

Rio Tinto, het derde mijnbedrijf ter wereld, ging 0,4 procent hoger tot 4.020 pence. Rio Tinto gaat mogelijk een bod uitbrengen op de Amerikaanse aluminiumproducent Alcan, schrijft de krant de Sunday Times. Rio Tinto heeft de Canadian Imperial Bank of Commerce ingehuurd om zich te laten adviseren in de zaak.

Boliden, de op twee na grootste koperverwerker van Europa, steeg met 0,8 procent tot 151 Zweedse kroon nadat beurshuis JPMorgan Chase zijn koersdoel voor het aandeel had opgetrokken.

Arcelor Mittal, de grootste staalproducent ter wereld, klom 2,6 procent tot 48,91 euro. Deutsche Bank verhoogde zijn advies van 'hold' naar 'buy'. Deutsche Bank verhoogde daarnaast zijn koersdoel voor Thyssenkrupp van 45 euro tot 54 euro. Duitslands grootste staalproducent boekte een winst van 2,4 procent op 46,20 euro. Volgens de analist van Deutsche Bank zijn de vooruitzichten voor de Europese staalproducenten positief.

Univar spurtte procent 35,8 hoger tot 52,90 euro, de grootste winst uit de geschiedenis van de chemiedistributeur uit Rotterdam. Het bedrijf ging akkoord met een gepland openbaar bod van Ulysses, een investeringsvehikel van investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Ulysses wil 53,50 in contanten bieden, inclusief dividend, voor de distributeur van chemische producten. Dat is 37 procent hoger dan de slotkoers van 38,97 euro op 6 juli. Het voorgenomen bod waardeert Univar op ongeveer 1,5 miljard euro.

De Franse elektriciteitsmaatschappij EDF daalde 2,1 procent tot 76,31 euro na de mediaberichten over de mogelijke overname van Distrigas. Volgens de krant Les Echos zou de Franse energie- en nutsgroep Suez zijn belang in de aardgasdistributeur willen verkopen om de fusie met Gaz de France tot een goed einde te brengen. Door Distrigas af te stoten zouden de waarderingen van Suez en Gaz de France dichter bij elkaar komen te liggen. Gaz de France bleef onveranderd op 37,12 euro maar Suez verloor in Brussel 1,1 procent opt 41,72 euro.

Air Berlin deed er 4,4 procent bij tot 17,15 euro, op speculatie dat de lagekostenluchtvaartmaatschappij een overnamedoelwit is en nadat het bedrijf bekendmaakte dat het 25 Dreamliner 787 van Boeing heeft besteld.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud