Europa sluit alsnog hoger dankzij Amerikaanse macrocijfers

©AFP

De Europese beurzen zijn woensdag na een volatiele sessie alsnog met winst de dag uitgegaan. Beter dan verwachte macrocijfers uit de VS, gevolgd door een hogere start op Wall Street, tilden de indices hoger. Eerder waren de voormiddagwinsten verloren gegaan na een tegenvallende Ifo-indicator van het ondernemersvertrouwen. Die zetten beleggers aan tot winstnemingen.

(tijd) - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in maart gedaald tot het laagste punt ooit gemeten binnen de zogeheten Ifo-index, die wordt opgesteld door het Ifo Institut für Wirtschaftsforschung. De index daalde naar 82,1, van 82,6 in februari. Economen hadden een iets mindere daling verwacht, naar 82,2.

Amerikaanse macrodata zorgden voor tegengewicht. Zo steeg de vraag naar duurzame goederen in de VS in februari onverwacht. De vraag naar duurzame goederen steeg in februari met 3,4 procent, terwijl economen vooraf rekenden op een daling van 2,0 procent. Ook de verkoop van nieuwe eengezinswoningen is in februari onverwacht gestegen. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van handel woensdag. Het aantal verkochte nieuwe woningen in februari kwam uit op 337.000, een stijging van 4,7 procent ten opzichte van januari. Economen hadden een afname verwacht.

De Eurostoxx50 ging de dag uit met een winst van 1 procent tot 2.149,18 punten. De Stoxx50 hield het bij een winst van 0,3 procent tot 1.837,94 punten. De nationale indices gingen hoger, met uitzondering van de Footsie in Londen.

De verliezen in Londen zijn in belangrijke mate toe te schrijven aan de mijnbouwers. Die hadden af te rekenen met dalende metaalprijzen, waardoor de sector de slechtste prestatie binnen de brede Stoxx600 neerzette. Anglo American moest 4,4 procent achteruit, BHP Billiton zakte 1,8 procent. Rio Tinto gaat ook achteruit, ondanks goed nieuws in verband met de inbreng van Chinalco. De Australische mededingingsautoriteiten zullen de geplande inbreng niet blokkeren. De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) oordeelt dat de combinatie Chinalco en Rio Tinto niet over de mogelijkheid zal beschikken om de ertsprijzen onder competitieve niveaus te drijven om zo de Chinese staalfabrieken te bevoordelen. Nu dat argument wegvalt, hebben de lokale tegenstanders weinig benen meer om op te staan. Toch moest Rio Tinto 1 procent terug.

Na de forse stijging van de afgelopen dagen, moest de olieprijs zowel in Londen als New York wat terug. De prijs hield wel stand rond de 53 dollar, wat beleggers als goed nieuws verwelkomen. De prijs wordt gestut door uitspraken van de Chinese centrale bank, als zou de Chinese economie opnieuw naar boven kan kijken na een bodem te hebben geraakt. Energiewaarden profiteerden, met ENI (+4,2%), Repsol (+1,9%) en Shell (+1,6%).

Siemens stond onder druk, en had daar zijn eigen topman voor te danken. CEO Peter Loescher zei in een interview met een Duitse krant dat Siemens een stevige impact voelt van de crisis, en dat ze bij de publicatie van de kwartaalcijfers hun vooruitzichten gaan bijstellen. Siemens kreeg een tik van 4 procent in Frankfurt.

Op Euronext Parijs verloor het Belgische bedrijf Coil 9,7 procent tot 2,80 euro. De aluminiumbewerker zag door de crisis het nettoverlies vorig jaar bijna verdubbelen, van 0,32 miljoen euro in 2007 tot 0,64 miljoen. Coil geeft ook geen vooruitzichten voor 2009.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud