Europa sluit beetje lager

De Europese beurzen zijn licht lager gesloten. De olieprijs zakte nochtans met ongeveer 1,4% maar beleggers blijven voorzichtig in het licht van de conflicten in het Midden-Oosten.

(tijd) De DJ Stoxx50 daalde 0,1% tot 3.291,25 punten bij 22 stijgers en 26 dalers. De DJ EuroStoxx50 zakte 0,3% tot 3.498,62 punten en de Euronext100 ging 0,7% lager tot 815,12 punten. De euro ging 1% lager tot USD 1,2529. Het Nederlandse Philips Electronics, 's werelds grootste producent van scheerapparaten en gloeilampen, heeft mede dankzij een ruime verviervoudiging van het resultaat van de binnenkort af te splitsen halfgeleiderdivisie in het tweede kwartaal van 2006 het bedrijfsresultaat met 132% opgevoerd tot EUR 367 miljoen. De nettowinst daalde met 69% doordat het resultaat een jaar eerder werd ondersteund door een bijzondere bate van EUR 753 miljoen uit de verkoop van aandelen Navteq. De directie heeft de intentie om in het derde kwartaal voor EUR 1,5 miljard eigen aandelen in te kopen. Philips waarschuwde dat de marge in zijn afdeling consumentenelectronica onder vuur ligt door de prijsdruk voor LCD-schermen maar daar beleggers leken dat naast zich neer te leggen. Philips was de grootste stijger in de Stoxx50 en ging 2,9% hoger tot 22,84.

De Franse oliegroep Total zakte 1,4% tot EUR 50,5. Total, de grootste raffinaderij van Europa, heeft bekendgemaakt dat de inkomsten uit de raffinage van ruwe olie in diesel en benzine in het tweede kwartaal 14% gedaald zijn tegenover dezelfde periode vorig jaar door de hoge prijzen van ruwe olie.

Verscheidene analisten hebben hun advies voor het Nederlandse Laurus verlaagd naar aanleiding van de teleurstellende uitspraken van het supermarktconcern tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering. Laurus maakte bekend dat het een netto kasstroom van EUR 220 miljoen verwacht uit de verkopen van de Konmar- en Edah-formules terwijl analisten op meer rekenden. Laurus zal op het einde van dit jaar aan enkele bankeisen niet kunnen voldoen. 'Alles bij elkaar bevestigt het een opeenvolging van strategische mislukkingen sinds 1997, door zowel het operationele management als de Raad van Commmissarissen', schrijft een analist. Het aandeel tuimelde 6,85% tot EUR 3,13.

Het Zwitserse farmaceutisch concern Novartis, de derde grootste producent van geneesmiddelen in Europa, heeft in het tweede kwartaal van 2006 een nettowinst behaald van USD 1.713 miljoen, een stijging met zo'n 4% tegenover deze periode een jaar eerder. De herstructureringskosten na de overname van het biotechnologiebedrijf Chiron liepen op tot USD 209 miljoen. Exclusief die eenmalige kosten, steeg de nettowinst met 15%, beter dan verwacht. Het concern verwacht dat de consolidatie van het overgenomen Chiron in 2006 een netto negatief effect van USD 400-450 miljoen hebben op de nettowinst. De omzetgroei zal meer dan 10% bedragen. Het aandeel ging 0,6% hoger tot EUR 67,55.

Het Zwitsere biotechbedrijf Actelion won 4,2% tot CHF 129,2. Actelion heeft een overeenkomst getekend met Roche voor de verdere ontwikkeling van een behandeling van autoimmuniteitsaandoeningen. Actelion ontvang onmiddellijk USD 75 miljoen en kan daarbovenop nog rekenen op maximaal USD 555 miljoen mijlpaalbetalingen en royalties.

In Zweden verloor de confectieketen Hennes & Mauritz (H&M) 0,75% tot SEK 264. Het bedrijf zag de verkopen in juni van winkels die minstens een jaar geopend zijn, stijgen met 1%. Daarmee lijkt de Zweedse kledinggroep steeds meer terrein te verliezen tegenover zijn Spaanse rivaal Inditex. Die heeft de voorbije tien kwartalen een hogere omzetgroei kunnen noteren dan H&M. Inditex, dat vooral bekend is van het merk Zara, onttroonde eerder dit jaar H&M als grootste Europese kledingketen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud