Europa sluit hoger door overnamegeruchten

De Europese beurzen kenden woensdag de hoogste groei in een week tijd, na een lagere opening. Beleggers trokken zich op aan overnamenieuws en -speculaties, en goede macro-economische cijfers over de detailhandelsverkopen.

(tijd) Gisteren sloten de indices nog fors lager nadat Fed-voorzitter Ben Bernanke maandagavond had verklaard dat de Amerikaanse centrale bank de evolutie van de inflatie in de VS nauwgezet zal blijven volgen. Volgens waarnemers duidt dat op verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten.

De detailhandelsverkopen in de Eurozone zijn in de maand april met 1,4% toegenomen ten opzichte van maart. Daarmee is de scherpste stijging geboekt sinds juni 2004. Economen hadden gerekend op een aanwas van de detailhandelsverkopen in de landen die deelnemen aan de euro van 1,1% op maandbasis.

De DJ Stoxx50 sloot 0,9% hoger op 3.325,73 punten bij 43 stijgers en 6 dalers. Ericsson eindigde ongewijzigd. De DJ EuroStoxx50 steeg 1% op 3.562,52 en de Euronext100 won 0,6% tot 826,59 punten. Op het vlak van de individuele beurzen won Amsterdam 1%, Frankfurt 0,8%, Londen en Parijs 0,6%.

De euro wordt voor de derde dag op rij goedkoper tegenover de dollar. De euro verloor 0,23% tegenover de dollar op USD 1,2804. Morgen komt de ECB samen en de meeste analisten verwachten een verhoging van de rente voor de derde keer in zes maanden met 25 basispunten tot 2,75%.

In de Verenigde Staten zijn de benzinevoorraden van vorige week iets minder sterk gestegen dan verwacht. Dat blijkt uit de cijfers die het Amerikaanse ministerie van Energie woensdag heeft vrijgegeven. De voorraden voor de andere olieproducten vielen daarentegen iets hoger uit dan voorspeld. De Brent-future in Londen verloor 1,9% tot USD 69,49. In New York ging de WTI-future 2% lager tot USD 71,05.

De grondstofaandelen kenden een moeilijke dag nu de koperprijzen voor de derde dag op rij dalen. Anglo American, 's werelds tweede grootste mijnbouwbedrijf, verloor 0,6% tot 1.980 pence. Boliden, de enigste Noorse koperproducent, zakte 7,7% tot NOK 125,5.

De Britse farmagroep GlaxoSmithKline, maker van ondermeer de tandpasta Aquafresh, steeg 2% tot 1.517 pence. Volgens bronnen dicht bij het dossier heeft de groep USD 15 miljard geboden voor de afdeling consumentenartikelen van Pfizer.

Het Zwitserse Novartis biedt GBP 305 miljoen voor NeuTec Pharma. Novartis wil twee behandelingen in handen krijgen voor infecties die resistent zijn tegen geneesmiddelen. Per aandeel bedraagt het bod het dubbele van de slotkoers van NeuTec op maandag. Novartis won 0,5% tot CHF 67,25, Neutec ging 16,8% hoger tot 1.080 pence na een klim van 84% gisteren.

Het Franse mediaconcern Vivendi sloot 1,5% hoger op EUR 28. Alexander Vik, de voornaamste aandeelhouder van Vivendi, gaf te kennen dat hij mogelijk een bod uitbrengt op Vivendi, de eigenaar van 's werelds grootste platenlabel en van mobilifoonbedrijf SFR. Vik meent dat de huidige structuur waarde vernietigt. Vorige maand verwierp Vivendi reeds een voorstel van Vik om het bedrijf op te splitsen.

Societe Generale, de derde grootste bank van Frankrijk, neemt een belang van 10% in de Russische bank Rosbank, eigendom van de miljardair Vladimir Potanin. Societe Generale heeft een akkoord om zijn participatie later te verdubbelen. SocGen betaalt USD 317 miljoen voor de participatie en steeg 0,6% tot EUR 114,1.

Bij Suez zijn er opnieuw fusie- en overnamegeruchten. De Italiaanse nutsgroep Enel beschouwt het dossier Suez nog niet als een gesloten boek. Dat zei Fulvio Conti, de CEO van Enel, woensdag in een gesprek met de Italiaanse krant Corriere della Sera. Volgens Conti spelen de tijd en het geduld in het voordeel van Enel. Suez ging 3,3% hoger tot EUR 30,15. Enel won 0,9% tot EUR 7,12.

Nog in Frankrijk ging PaugesJaunes 1,1% hoger tot EUR 22,77. France Telecom gaat zijn belang van 54% in PagesJaunes, de Franse 'Gouden Gids', gedeeltelijk of volledig van de hand doen. De groep beschouwt de activiteiten niet langer als strategisch en vindt het behoud van een meerderheidsbelang in PagesJaunes bijgevolg niet meer noodzakelijk.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France - KLM haalde in mei 6,2% meer passagiers op jaarbasis, voornamelijk dankzij toegenomen passagiersaantallen op de vluchten naar Azie en Amerika. De bezettingsgraad steeg met 1,4% op jaarbasis tot 79,1%. Air France-KLM won 1,5% tot EUR 16,35.

Ook in de luchtvaartsector steeg easyJet 3,8% tot 359,25 pence. De lagekostenmaatschappij vervoerde afgelopen maand 15% meer passagiers onder meer dankzij het inzetten van extra toestellen. Lufthansa klom in Duitsland dan weer 1,1% tot EUR 13,67. De luchtvaartmaatschappij bereikte een akkoord met zijn piloten rond loonsverhogingen en een verkorting van de werkduur.

In Duitsland won Deutsche Post 1,5% tot EUR 21,36 nadat Deutsche Bank een adviesverhoging doorvoerde. Volgens het beurshuis is Deutsche Post 'te boeiend om links te laten liggen'. Deutsche Boerse werd 1,4% duurder tot EUR 99,6. De Duitse krant Handelsblatt meldt dat de Zwitserse beurs gesprekken voert met zijn Duitse collega om tot een samenwerking te komen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud