Europa sluit hoger

De Europese beurzen zijn vrijdag duidelijk hoger het weekend in gegaan. Het Amerikaanse banenrapport van juli was een bijkomende indicator voor een vertraagde Amerikaanse economische groei. De hoop bij de beleggers dat de Fed een rentepauze inlast, neemt zo toe. De Europese bedrijven zijn bezig aan een indrukwekkend resultatenseizoen.

(tijd) De werkgelegenheid in de VS in juli groeide, met 113.000 banen, minder sterk dan verwacht. Tot nu toe legden drie op de vier van de Stoxx50-bedrijven beter dan verwachte kwartaalcijfers voor en dat in een omgeving van stijgende rentevoeten. Vrijdag zorgde Allianz voor sterke cijfers terwijl Philips en Anglo American hun aandeelhouders trakteerden op uitzonderlijke dividenden.

De DJ Stoxx50 sloot 1,4% hoger op 3.463,22 punten. De index telde 46 stijgers, 3 dalers en een stabiel aandeel. De DJ Eurostoxx50 boekte een winst van 1,3% op 3.716,81 punten. Buiten de beurs van Londen (+0,9%) wonnen alle nationale aandelenkorven meer dan e e n procent: Frankfurt steeg 1,4%, Parijs 1,2% en Amsterdam 1,1%. De euro werd 0,7% duurder tot USD 1,2890.

De financiele aandelen deden het goed dankzij betere resultaten van de verzekeraars Allianz en Swiss Reinsurance.

Allianz, het grootste verzekeringsbedrijf van Europa, boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van EUR 2,3 miljard, 64% meer dan vorig jaar en beter dan analisten hadden verwacht. Allianz verhoogde zijn winstverwachtingen voor het volledige jaar van EUR 4,9 miljard tot EUR 5,5-6 miljard en kondigde tevens plannen aan om de minderheidsaandeelhouders in zijn Italiaanse dochter RAS uit te kopen. Het aandeel steeg met 3,3% tot EUR 128,05.

Ook de herverzekeraar Swiss Reinsurance kwam met beter dan verwachte cijfers. Swiss Re zag zijn halfjaarwinst met 16% stijgen tot CHF 1,57 miljard, doordat grote claims voor natuurrampen uitbleven. De integratie van het overgenomen GE Insurance, de verzekeringsactiviteiten van General Electric, verloopt vlot en Swiss Re meldde dat de kostenbesparingen de gebudgetteerde USD 300 miljoen zullen overtreffen. Swiss Re ging 2% hoger tot CHF 90,8.

In Amsterdam sloot Philips dan weer 1,7% hoger tot EUR 26,15. De groep uit Eindhoven bevestigde de verkoop zijn halfgeleiderdivisie aan een consortium van durfkapitalisten. Verschillende media hadden het nieuws eerder al gelekt. Philips verwacht EUR 6,4 miljard in cash te krijgen voor de afdeling en gaat de helft ervan terugkeren aan de aandeelhouders in de vorm van uitzonderlijke dividenden of door de inkoop van eigen aandelen.

De mijnbouwgroep Anglo American steeg 5,3% tot 2.341 pence nadat het aankondigde USD 5 miljard te zullen uitkeren aan de aandeelhouders. Het bedrijf realiseerde in de eerste zes maanden van het jaar wel een lager dan verwachte nettowinst.

British Airways verloor 3,6% tot 375 pence. De winst van de luchtvaartmaatschappij steeg in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar met 72%, gedreven door de stijging van het aantal zakenreizigers. Gedelegeerd bestuurder Willie Walsh waarschuwt wel voor een 'moeilijkere' tweede jaarhelft. 'Er zal veel meer prijsconcurrentie zijn en we plannen veel meer promoties'.

In Parijs steeg Electricite de France met 6% tot EUR 44,24. Beleggers verwachten dat de Franse overheid op 15 augustus de stroomtarieven zal verhogen. Het bedrijf maakte vrijdag ook bekend een 19,2% hogere omzet van EUR 12,77 miljard te hebben geboekt in het tweede kwartaal.

Total overweegt een belang van 25% te nemen in een Australische LNG-project van het Japanse oliebedrijf Inpex Holdings. Het project heeft een waarde van USD 6 miljard. Het aandeel won 0,8% tot EUR 52,4. Donderdag publiceerde Total ontgoochelende kwartaalcijfers doordat de productiecijfers de verwachtingen niet inlosten, een probleem waar meerdere oliebedrijven mee worstelen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud