Europa sluit lager

De toonaangevende Europese indices zijn vrijdag overwegend lager gesloten. Wederom verliep de handel rustig. Van veel richtinggevend bedrijfsnieuws was geen sprake, op de laatste handelsdag voor Kerst.

(tijd) Londen koerste als enige toonaangevende graadmeter hoger: met 0,1%. Parijs verloor 1% en Frankfurt raakte 1,1% kwijt. De euro stond aan het eind van de handelsdag 0,3% lager ten opzichte van de dollar op USD 1,3134. Olie werd in Londen 0,4% duurder op USD 62,69.

Mijnwaarden hadden de gehele dag te lijden onder de dalende koperprijs en behoorden tot de sterkste daler. Zo verloor Rio Tinto 0,6% van zijn waarde en zakte BHP Billiton 1%. In de middaghandel konden de markten geen steun ondervinden uit de Verenigde Staten, waar de Dow Jones lager aan de handelsdag begon.

In de staalsector maakte de Europese Commissie haar goedkeuring bekend voor de overname van Corus door de Indiase staalproducent Tata Steel. Uit onderzoek van de Commissie blijkt dat de overname een gezonde concurrentie binnen de Europese Unie niet in de weg staat. Naast Tata Steel heeft ook zijn Braziliaanse sectorgenoot CSN belangstelling om Corus over te nemen. De Indiers hebben 500 pence per aandeel Corus geboden, terwijl CSN 515 pence wil neerleggen.

Nieuws was er eveneens rondom Vodafone (1,2%), dat bekendmaakte dat het overweegt het Indiase mobiele telecombedrijf Hutchison Essar over te nemen. Volgens de grootste aanbieder van mobiele telefonie ter wereld is het proces nog in een vroeg stadium en is het niet zeker of er daadwerkelijk een overname zal volgen. Donderdag meldden diverse media dat Vodafone een bod uit zou brengen van ten minste USD 13,5 miljard op de op drie na grootste mobiele telecomaanbieder van India.

Alstom SA dikte uiteindelijk x,x% aan. De op een na grootste treinproducent haalde een contract ter waarde van EUR 3,6 miljard binnen uit China. De onderneming gaat in totaal 1.500 vrachtlocomotieven bouwen. Het contract vervangt een eerdere overeenkomst in China, ter waarde van EUR 1,2 miljard.

Het Britse Land Securities Group, naar marktwaarde het grootste vastgoedbedrijf van europa, steeg 0,5% in waarde. De Trillium-divisie van het bedrijf maakte bekend het Secondary Market Infrastructure Fund over te nemen voor GBP 527 million.

Het Nederlands-Belgische biotechfonds Galapagos maakte vanochtend voorbeurs bekend het Franse ProSkelia over te nemen van ProStrakan. De overnameprijs is EUR 12,5 miljoen in nieuwe Galapagos-aandelen, plus mogelijke toekomstige uitkeringen tot maximaal EUR 14,5 miljoen. Galapagos sloot onveranderd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud