Advertentie
Advertentie

Europa sluit lager

De Europese beurzen zijn met verliezen de dag uitgegaan. Tegenvallende bedrijfsresultaten duwden de toonaangevende indices in het rood. Ook de lagere start van Wall Street drukte op het sentiment.

(tijd) De Stoxx50 zakte 0,3 procent tot 3.828,62 punten bij 11 stijgers, 37 dalers en 2 onveranderde aandelen. De EuroStoxx50 gaf 0,4 procent prijs tot 4.250,30 punten. De Euronext100 verloor eveneens 0,4 procent tot 995,27 punten.

Op de nationale markten verloren de Londense FTSE100 en de CAC40 in Parijs elk 0,5 procent. De Amsterdamse AEX zakte 0,2 procent. De DAX in Frankfurt kon de verliezen nog beperkt houden met een daling van 0,06 procent.

De olieprijs moet weer een fikse klap verwerken. De prijs voor een vat Brent-olie zakt in Londen 1,4 procent tot 57,30 dollar. Ook de euro heeft er geen al te beste dag opzitten en verliest 0,2 procent tot 1,3132 dollar.

De Europese bedrijven hebben het steeds moeilijker om aan de analistenverwachtingen te voldoen. Vooral de bierbrouwers kenden een dag om snel te vergeten. Carlsberg dook 6,7 procent lager tot 583 Deense kroon nadat het bedrijf liet weten dat de winst in het komende jaar beinvloed zal worden door marketingkosten en investeringen. Scottish & Newcastle, eigenaar van onder meer Alken-Maes, ging 4,4 procent lager tot 550 pence. De grootste brouwer van het Verenigd Koninkrijk liet weten dat oplopende grondstofkosten en het rookverbod in het VK in 2007 zullen wegen op de winst.

De frisdranken- en snoepproducent Cadbury Schweppes boekte in 2006 een winst van 23 miljoen Zwitserse frank. Daarmee blijft het bedrijf ver onder de verwachtingen van de analisten, die hadden gerekend op 52 miljoen frank. Het aandeel van Cadbury Schweppes zakte 1,4 procent tot 568,44 pence.

De Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo heeft een overnamebod van 7,5 miljard Zweedse kronen (812,2 miljoen euro) op zijn Japanse concurrent Nissan Diesel uitgebracht, zo meldt de Zweedse groep dinsdag in een communiqué. Volvo heeft op dit moment 19 procent van Nissan Diesel in handen. Met de overname wil Volvo zijn positie in Azie, de snelst groeiende economische regio, versterken. 'Azie is altijd al een zwakke plek van Volvo geweest', stelt een analist. Het geeft Volvo ook toegang tot een specifieke technologie om uitlaatgassen van zijn motoren te beperken, een aspect dat steeds meer aan belang wint in de sector. Volvo steeg 0,7 procent.

EMI steeg in Londen met 7,6 procent. Het derde grootste muziekconcern ter wereld, is opnieuw benaderd door zijn Amerikaanse concurrent Warner Music met het oog op een overname. Het blijft onduidelijk of het verzoek zal leiden tot een concreet bod. EMI heeft zware problemen en moest dit jaar zijn prognoses al twee keer naar beneden bijstellen. Oorzaak is de zwakkere verkoop van cd's. Bij EMI staan zangers als Robbie Williams en Norah Jones onder contract. EMI en de Warner Music Group hebben sinds het begin van het decennium al minstens drie keer geprobeerd te fuseren. De laatste keer was in juli 2006. Toen zagen ze om kartelredenen af van een samengaan.

Clariant zakte 3,6 procent tot 20,30 Zwitserse frank. De jaarwinst van de op een na grootste producent van speciale chemicalien stelde teleur. 'Dure grondstoffen en dure energiekosten speelden de groep parten'. De nettowinst steeg bijna 50 procent tot 23 miljoen Zwitserse frank maar analisten gingen uit van 52 miljoen. Clariant is momenteel bezig met een strategische ommezwaai, waarbij duizenden jobs sneuvelen en de productportefeuille met een kwart wordt ingeperkt. 'Het is een grondige verandering. Dat neemt tijd', stelt een analist.

Barclays noteerde 0,4 procent hoger. De nettowinst van de Britse bank steeg in het tweede halfjaar van 2006 met 41 procent tot 2,26 miljard Britse pond, een stuk meer dan de gemiddelde analistenprognose. '2006 was een uitzonderlijk sterk jaar', meldt het bedrijf. 'Een zeer solide rapport', reageert een handelaar. Minpunt was wel dat de omvang van de slechte leningen voor het tweede jaar op rij stegen. 'Barclays is op het punt gekomen waarbij het niet even snel kan blijven groeien', kijkt een analist naar de toekomst. Op middellange termijn rekent de groep dan ook op een tragere groei van 15 a 20 procent. Barclays was de eerste Britse financiele groep die dit jaar zijn jaarcijfers publiceerde.

Kim Evenepoel kim.evenepoel@tijd.be

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud