Europa sluit met klein verlies

(tijd) - . De Europese beurzen sloten op de eerste handelsdag van de week met kleine verliezen. Lange tijd hadden de aandelenmarkten last van rentevrees. Ook de verliezen in New York van afgelopen vrijdag wogen op de markt. Een positieve opening op Wall Street bracht in de namiddag een kentering, maar die bleek onvoldoende om met winst te sluiten.

New York kende een vlotte opening dankzij de bekendmaking van macro-economische cijfers. Zo bleek dat het aantal verkopen van bestaande huizen in de Verenigde Staten in mei licht hoger uitkwam dan verwacht. Er werd over de afgelopen maand een afname gemeten van 0,3 procent op maandbasis tot 5,99 miljoen. Economen geraadpleegd door Bloomberg waren gemiddeld uitgegaan van een aantal van 5,97 miljoen.

Na de publicatie van die cijfers startte de kentering op de Europese beurzen. In de voormiddag werden de markten nog gedrukt door rentevrees.

Zondag maakte de 'Bank for International Settlements'(BIS), een overkoepelende organisatie van de centrale banken, bekend dat deze laatsten hun interestvoeten zullen moeten blijven verhogen om inflatie tegen te gaan. Volgens Chris Iggo van het Londese Axa Investement Managers zijn het deze opgelegde renteverhogingen die de aandeelhouders het meeste vrezen. Hogere rentevoeten maken leningen duurder voor bedrijven en maken ook de consument spaarzamer.

Beleggers vrezen ook slechte vooruitzichten voor de Amerikaanse hefboomfondsen nu Bear Stearns met een kapitaalinjectie van 3,2 miljard dollar een verlieslatend hefboomfonds tracht te redden. Zij vrezen dat nog andere financiele instellingen veel geld hebben verloren op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

De DJ Stoxx50 sloot 0,03 procent lager op 3.921,80 punten. De DJ EuroStoxx50 daalde 0,2 procent tot 4.471,13 punten.

Onder de grootste dalers binnen de DJ Stoxx50 bevond zich France Télécom. Beleggers stuurden het aandeel van de telecomgroep 1,9 procent lager tot 20,6 euro. De Franse overheid begon maandag aan de afbouw van haar belang in France Télécom met 5 tot 7 procent. Ze verkoopt daartoe voor 2,7 miljard euro aandelen. Dit kan het belang van de Staat in het bedrijf doen dalen tot 25,5 procent.

De financials bengelen onderaan de indexen. Hogere rentetarieven zijn slecht nieuws voor de banksector omdat consumenten minder snel geneigd zijn een lening aan te gaan. Onder meer AXA verloor terrein (-0,95% tot 32,35 euro).

Anglo American, 's werelds tweede grootste mijnbedrijf, verloor 1,4 procent tot 2.995 pence na een adviesverlaging. Beurshuis Cazenove vindt de aandelen Anglo te duur in vergelijking met die van sectorgenoten.

Danone kon wel terrein goedmaken. Volgens de Franse krant Le Journal des Finances is 's werelds grootste yoghurtproducent een overnamedoelwit. De krant zegt niet waar ze de info vandaan heeft. De geruchten waren voor beleggers voldoende om het aandeel 1,7 procent hoger te sturen tot 58,56 euro.

Ook de Britse supermarktketen Sainsbury (+1,75% tot 582,5 pence) sloot hoger op overnamegeruchten. Het is evenwel gissen naar de partijen met concrete overnameinteresse.

Gas Natural won 3,0 procent to 44,77 euro. Suez heeft niet de intentie om zijn belang in het Spaanse Gas Natural te verhogen tot 24,9 procent. Dat heeft een woordvoerder van de Frans-Belgische energiegroep laten weten in een reactie op het bericht op de Spaanse website El Confidencial. Daar stond geschreven dat Suez een belang van 24,9 procent ambieert in Gas Natural. Suez heeft momenteel in totaal 11,3 procent van de Spaanse energiegroep in handen. 'Meer dan 11,3 procent willen we nu niet.' Suez daalt 0,1 procent tot 41,8 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud