Europa sluit met verlies

De Europese beurzen zijn met verlies gesloten. De Londense beurs sprong er in negatieve zin uit, na de onverwachte renteverhoging door de Bank of England. De bedrijfscijfers gaven donderdag geen duidelijk beeld. In de financiele sector kwamen groepen als Axa, Societe Generale, Barclays en Munich Re met sterke cijfers, al sloot de sector ook negatief. Total en Unilever konden de marktverwachtingen dan weer niet inlossen.

(tijd) De Europese Centrale Bank verraste de beleggerswereld niet en verhoogde haar kortlopende rente met 25 basispunten tot 3,00%. In een toelichting op het rentebesluit liet ECB-voorzitter Trichet doorschemeren dat er in de nabije toekomst wellicht weer een renteverhoging aankomt.

De Stoxx50 zakte 0,9% tot 3.416,75 punten bij 2 stijgers, 47 dalers en 1 onveranderd aandeel. De Eurostoxx50 verloor 0,8% tot 3.667,91 punten. De Euronext100 ging 0,9% lager tot 856,90 punten. Op vlak van de individuele beurzen was Londen (-1,6%) de grootste verliezer. Amsterdam volgde met een min van 1%, Parijs met 0,85% en Londen Frankfurt met 0,7%.

Unilever, producent van onder meer Lipton Ice Tea en Knorr-soep, heeft in het tweede kwartaal van 2006 een nettowinst gerealiseerd van EUR 986 miljoen, 35% meer dan vorig jaar maar onder de marktconsensus. De omzetgroei viel terug van 8,6% in het eerste kwartaal tot 3,3% in het tweede. 'Unilever heeft nog niet kunnen bewijzen dat hun groei duurzaam is', reageert een analist. Bovendien heeft Unilever last van hoge prijzen voor bijvoorbeeld voedselolieen. Unilever zakte 4,6% naar EUR 18,20.

De cijfers van de Franse petroleumgroep Total vielen evenmin in de smaak. Het aandeel zakte 0,8% tot EUR 52. Total boekte over het tweede kwartaal een nettowinst van EUR 3,36 miljard, een stijging met 16%. De nettowinst ligt iets onder de EUR 3,42 miljard die analisten gemiddeld verwachtten. 'De petroleumindustrie profiteerde ook in het tweede kwartaal van de gunstige marktomstandigheden', stelt gedelegeerd bestuurder Thierry Desmarest in een toelichting. 'De raffinagemarges zijn hersteld, in reactie op de sterke vraag naar brandstoffen in de VS. In de petrochemie, daarentegen, bleef de marktomgeving moeilijk, door de hausse van de grondstoffenprijzen.'

Barclays (-1,35%), Societe Generale (-0,3%) en Axa (-1%) publiceerden sterke kwartaalcijfers, al konden ze daar niet langer van profiteren na de onverwachte rentestap van de Bank of England.

De Franse verzekeraar Axa boekte over het eerste halfjaar van 2006 een nettowinst van EUR 2,73 miljard, een stijging met 20% in vergelijking met vorig jaar. De nettowinst ligt een stuk boven de EUR 2,39 miljard euro die de door persbureau Bloomberg gepolste analisten gemiddeld verwachtten. Over het eerste halfjaar overstegen de kapitaalmeerwaarden volgens Axa de prognose voor geheel 2006. Volgens de gedelegeerd bestuurder start Axa de tweede jaarhelft met 'goed momentum'.

Societe Generale boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van EUR 1.320 miljoen, 37,9% meer dan in de overeenstemmende periode vorig jaar. De winst is boven de marktverwachting. Analisten rekenden op EUR 1.180 miljoen. De zakenbankactiviteiten zorgden voor de grootste groei. De nettowinst van die tak steeg met 70% tot EUR 589 miljoen.

Munich Re, de tweede grootste herverzekeraar ter wereld, kon nog net positief sluiten: +0,03% op EUR 109,63. Munich Re heeft een nettowinst behaald van EUR 1,1 miljard, bijna een kwart miljard boven de gemiddelde analistenverwachting. Munich Re werd niet geconfronteerd met al te grote claims in het voorbije kwartaa. Munich Re wil dit jaar minstens de winstcijfers van vorig jaar evenaren. Vorig jaar leed het bedrijf onder grote claims voor orkaan- en asbestschade.

Continental verloor 1% tot EUR 78,93. De nettowinst van de Duitse bandenproducent viel in het tweede kwartaal met 18% terug tot EUR 201,7 miljoen. De daling is groter dan verwacht. Continental nam enkele eenmalige kosten in de boeken voor herstructureringen. Het zette onder andere de productie in een van zijn Amerikaanse productiesites stop. Continental verschuift zijn productie geleidelijk aan naar lageloonlanden.

Het Nederlandse Getronics zakte nog eens 11,9% tot EUR 5,32. Woensdag verloor het aandeel bijna een kwart van zijn beurswaarde. De winstgevendheid van het bedrijf is in het tweede kwartaal enorm gezakt en als reactie wil het management 1.000 banen schrappen.

De winst van Puma daalde in het tweede kwartaal met 15% tot EUR 50,1 miljoen, toch nog beter dan verwacht. De extra verkopen als gevolg van het wereldkampioenschap voetbal konden de hogere marketingkosten niet compenseren. Puma sponsorde onder andere de vijf Afrikaanse voetbalteams die deelnamen aan het toernooi. De omzet steeg wel met 38%. Het aandeel zakte 3,6% tot EUR 276,26.

Het aandeel van William Morrison won 3,5% tot 213 pence. De Britse supermarktketen heeft in juni en juli een sterker dan verwachte omzetgroei gerealiseerd dankzij het goede weer en het WK voetbal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud