Europa sluit met verlies

De Europese aandelenmarkten zijn woensdag in het rood geeindigd nadat lagere cijfers over de huizenverkoop in de VS beleggers deed vrezen voor een sterker dan verwachte afkoeling van de Amerikaanse economie.

(tijd) De technologieaandelen hadden te lijden onder een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse halfgeleiderproducent National Semiconductor. De grondstofaandelen keken dan weer tegen verlies aan nadat mijnbouwgroep BHP Billiton weinig overtuigende cijfers bekendmaakte.

De DJ Stoxx50 eindigde 0,5% lager op 3.482,64 punten. De index telde 5 stijgers, 44 dalers en 1 onveranderd aandeel. De DJ Euro Stoxx50 daalde met 0,9% tot 3.758,48 punten, terwijl de EuroNext100-graadmeter 0,7% procent lager afklokte op 875,00 punten. Londen verloor 0,7%, Parijs 0,9%. In Frankfurt viel de DAX met 0,7% terug, de Amsterdamse AEX-index verloor 0,6%.

Op de valutamarkten moest de euro opnieuw wat terrein prijsgeven na de opdoffer van gisteren. De eenheidsmunt stond bij het sluiten van de markten 0,1% lager op USD 1,2790.

De technologiesector stond onder druk nadaat de Amerikaanse chipgroep National Semiconductor een omzetwaarschuwing had uitgestuurd. Het bedrijf verwacht dat de omzet dit kwartaal met 6 procent zal terugvallen ten opzichte van de drie maanden vooraf. Die daling is volgens National Semiconductor vooral te wijten aan een lagere verkoop van gsm's. 's werelds grootste gsm-producent, Nokia, dook daarop 2% lager tot EUR 16,45. Ericsson daalde met 2,2% tot SEK 22,7.De Duitse halfgeleidergroep Infineon verloor 0,7% tot EUR 8,67.

BHP Billiton, de grootste mijnbouwgroep ter wereld, verloor 4% tot 1.014 pence. Het Brits-Australische bedrijf zag zijn nettowinst het voorbije boekjaar met 63% klimmen tot USD 10,45 miljard. Het bedrijf kondigde ook aan voor USD 3 miljard eigen aandelen in te kopen en voorspelt dat de metalenprijzen nog een hele tijd hoog zullen blijven. Toch reageren beleggers volgens handelaars ontgoocheld, omdat de verwachtingen wegens de recordprijzen voor koper, aluminium en ijzererts nog hoger waren gespannen. De meeste andere mijnaandelen doken ook diep in het rood. Rio Tinto daalde met 0,5% tot 2.729 pence, terwijl Anglo America een verlies van 2,2% leed op 2.380 pence. Het Zwitserse Xstrata kon aan het negatieve beleggerssentiment ontsnappen en eindigde 0,7% hoger op 2.265 pence.

Een positieve uitschieter was Nestle, dat in Zurich 2,3% hoger noteerde op CHF 417,75. Over het eerste halfjaar rapporteerde de Zwitserse voedingsreus een 11% hogere nettowinst van CHF 4,15 miljard. Dat is iets meer dan de CHF 4,05 miljard waar analisten gemiddeld op rekenden.

In Wenen werd Telekom Austria eveneens beloond voor degelijke resultaten. De Oostenrijkse telecomoperator zag de nettowinst in het tweede kwartaal 74% stijgen en vertaalde die sterke cijfers in een winst van 3,1% op EUR 19,07.

Het Nederlandse post- en expressbedrijf TNT donderde dan weer 2,5% omlaag tot EUR 28,45. TNT kondigde vandaag aan zijn logistiekdivisie te verkopen aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo Management. TNT schat dat de verkoop een netto-opbrengst van EUR 1,2 tot 1,3 miljard oplevert. Maar volgens analisten is TNT's logistiekafdeling EUR 1,3 tot 1,8 miljard waard.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud