Advertentie

Europa sluit sterke week af met winst

De beurzen in Europa zijn met afgetekende winsten de week uitgegaan. In de VS kwamen er ook winsten op de tabellen. Naarmate de sessie vorderde verbeterde het sentiment. Beleggers sloegen aan het kopen nu de resultaten van de Amerikaanse stresstests lijken te bevestigen dat de banksector uit het dal zal kunnen kruipen. Ook het banenrapport bleek minder slecht dan verwacht.

(tijd) - In de VS gingen vorige maand 539.000 banen verloren. De werkloosheidsgraad klom naar 8,9 procent, het hoogste peil sinds september 1983. Het banenverlies is wel fors minder dan economen hadden verwacht, en het kleinste sinds oktober vorig jaar. Dat kan erop wijzen dat de vrije val van de Amerikaanse arbeidsmarkt gestuit is.

De Europese beursindexen sloten met winsten van om en bij de 2 procent of meer, gestimuleerd door de financials. De Amerikaanse banken hebben samen 75 miljard dolar nodig, een minder dramatisch getal dan werd verwacht. Analisten zijn ervan overtuigd dat de banken die kapitaal nodig hebben, dit in de private markt zullen vinden. In dat geval kunnen de gevreesde overheidsbelangen vermeden worden.

De financiële waarden zijn de sterkste stijgers. Nochtans was er ook slecht nieuws uit de sector. Commerzbank leed een groter verlies dan verwacht, en verwacht pas winstgevend te zullen worden in 2011. Gedelegeerd bestuurder Matin Blessing benadrukt wel dat de bank een goede liquiditeitsratio heeft en verder blijft werken aan het afbouwen van risico's. Het aandeel kan profiteren van de goede sfeer op de markten, en won 1,6 procent.

Royal Bank of Scotland, dat voor zo'n 70 procent in handen is van de Britse overheid, waarschuwde dan weer dat 2009 en 2010 nog erg moeilijke jaren zullen worden. In het eerste kwartaal bleek de bankgroep een verlies te hebben geleden van 857 miljoen pond (968,7 miljoen euro). In Londen tonen beleggers zich al tevreden met het feit dat de cijfers van Royal Bank of Scotland geen negatieve uitschieters bevatten, waardoor het aandeel bijna 14 procent hoger schoot.

Brusselse financiële waarden aan het feest

De Bel20 sloot 2,5 procent hoger. De Brusselse sterindex presteerde de hele week beter dan de Europese indices, en zet zo een weekwinst van 6,7 procent neer. Vrijdag trok het financiële trio de kar.

Uitblinker is Fortis (+11,5%), dat nog nagenoot van een positief rapport van een Londens analistenduo bij JPMorgan.Een ratingverlaging bij Bank Degroof kan geen roet in het eten smijten. Analist Ivan Lathouders palt een 'reduce'-rating op Fortis, na de sterke prestatie van de laatste weken. Het aandeel won sinds begin maart ruim 154 procent. Ook KBC en Dexia zetten hun opmars voort, met winsten van respectievelijk 9,7 en 7,8 procent.

Ook AB InBev (+1,3%) stond opnieuw in de belangstelling. De brouwer verkoopt het laatste deel van zijn belang in het Chinese Tsingtao aan private investeerder Chen Fashu. Die heeft 235 miljoen dollar veil voor het minderheidsbelang van 7 procent.

New York

Wall Street volgde de Europese markten hoger, zij het aanvankelijk met wat minder animo. Vooral de technologie-aandelen hadden het in de vroege handel moeilijk, maar ook de Nasdaq sloot uiteindelijk met winst (+1,3%) De Dow en de S&P500 stegen respectievelijk 2 procent en 2,4 procent. Ook in New York waren de banken aan het feest: Citigroup, Bank of America en JPMorgan Chase stegen fors. 

Morgan Stanley moest aanvankelijk achteruit. De bank haalt naar aanleiding van de stresstests 3,5 miljard dollar vers kapitaal op door de uitgifte van aandelen aan 24 dollar per stuk. Toch kwam er uiteindelijk 3,9 procent winst op het bord. Wells Fargo overkomt hetzelfde en moet 13,7 miljard ophalen. Het aandeel weet echter mee te surfen op de golf van optimisme over de banksector en zette een winst van 13,8 procent neer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud