Europa sluit toch met winst

De Europese indices stonden bijna de hele dag op verlies maar sloten af met comfortabele winst nadat bekend raakte dat het aantal huizen in aanbouw in de VS hoger uitkwam dan verwacht.

(tijd) De DJ Stoxx50 sloot 0,7% hoger op 3.290,68 punten. De DJ Eurostoxx50 won 0,7% tot 3.514,83 punten en de Euronext 100 steeg 0,7% tot 814,22 punten. De beurs van Frankfurt steeg 1%.

De mijnbouwgroepen haalden hun voordeel uit het herstel van de koperprijzen en een klim van de goudprijs. Anglo American won 4,6% tot 1.087 pence, Rio Tinto 2,9% tot 2.767 pence en BHP Billiton, de grootste mijnuitbater ter wereld, 3,5% tot 988 pence.

EADS, dat vorige week een duik maakte van 26% nadat het aankondigde dat de levering van de nieuwe superjumbo A380 vertraging zal oplopen, steeg 6,5% tot EUR 21,46 ondanks slecht nieuws. International Lease Finance, de grootste vliegtuigleasemaatschappij ter wereld, dreigt zijn order van USD 3 miljard voor A380-toestellen te annuleren.

In Amsterdam verloor TomTom 6% tot EUR 29,60. De Nederlandse elektronicagroep Philips gaat een waaier producten voor persoonlijke navigatie introduceren. Daarmee komt Philips in het vaarwater van TomTom, momenteel de grootste leverancier van persoonlijke navigatiesystemen in Europa. Recent betrad ook Sony deze markt.

Heineken gaat de organisatie- en managementstructuur in Nederland vereenvoudigen. Of deze stap banen gaat kosten, wordt in het najaar duidelijk. In de huidige structuur is de organisatie opgedeeld in vier werkmaatschappijen, met elk hun eigen management. Heineken Nederland zal in de nieuwe structuur vanuit een management worden aangestuurd. Dit bestuur moet de werkmaatschappijen gaan omvormen tot een organisatie. Heineken won 2,3% tot EUR 32,13.

Deutsche Boerse won op zijn beurt 0,7% tot EUR 101,65. In een poging het beurzenplatform Euronext te verleiden tot een fusie stelt Deutsche Boerse voor de technologie en het elektronische handelsplatform van Euronext te behouden. Ook de Amerikaanse beurs NYSE heeft een bod uitgebracht op de Europese beurzengroep. Gisteren meldde een Italiaanse krant dat Deutsche Boerse een bod zou uitgebracht hebben op de Italiaanse beurs 'Borsa Italiana'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud