Europa sluit verdeeld

De Europese beurzen gingen donderdag gemengd de dag uit. In de loop van de dag stonden de beurzen op winst dankzij sterke kwartaalcijfers van Shell, ABB en France Telecom. Die laatste trok de hele Europese telecomsector omhoog. Minder goed nieuws uit de farmasector drukte nadien het sentiment.

(tijd) De Stoxx50 verliest 0,35 procent tot 3.695,48 punten. De Eurostoxx50 wint 0,1 procent tot 4.024,64 punten. De Stoxx50 telt 24 stijgers tegenover 25 dalers, e e n aandeel bleef onveranderd. Londen zakte 0,5 procent, Parijs steeg 0,2 procent, Frankfurt klom 0,2 procent. Amsterdam ging licht vooruit (0,04 procent).

Het Britse farmabedrijf Astrazeneca verloor 7,6 procent tot 3.262 pence. De groep maakte in de marge van de derdekwartaalcijfers bekend dat het stopt met de ontwikkeling van NXY-059, een medicijn tegen beroertes na een bloedprop. Sectorgenoot GlaxoSmithKline verloor 4 procent en kwam uit op 1.451 pence. Ook in de VS kwam er slecht nieuws uit de farmasector. Bristol-Myers Squibb maakte daar tegenvallende kwartaalcijfers bekend.

France Telecom ging 3,6 procent hoger tot EUR 20,10. De op een na grootste telecomgroep in Europa haalde 8,9 procent meer omzet in het derde kwartaal, te danken aan de overname van het Spaanse Amena. Het omzetcijfer overtreft de analistenprognoses. De hele Europese telecomsector volgt. BT stijgt 1,1 procent, Deutsche Telekom 2 procent en Telefonica 1,6 procent.

Telenor, de grootste telefoonmaatschappij in Noorwegen, steeg 7 procent tot NOK 96,60 nadat het bedrijf de winstverwachtingen voor dit jaar optrok na een uitstekende derde kwartaal. De winst steeg in dat kwartaal met driekwart doordat het bedrijf zijn klantenbasis in Oekraine, Servie en Bangladesh uitbreidde.

Royal Dutch won 2,5 procent tot 1.888 pence. De nettowinst van de oliegroep daalde in het derde kwartaal 34 procent door de productieproblemen in Nigeria. De winst, exclusief eenmalige elementen steeg tot meer dan USD 7 miljard terwijl analisten rekenden op slechts USD 5,6 miljard.

ABB, de absolute nummer 1 in de productie van elektriciteitsnetwerken, zag zijn nettowinst in het voorbije kwartaal verdubbelen tot USD 397 miljoen dankzij een sterke vraag in de VS en in China. Het aandeel won 0,8 procent tot CHF 18,45.

Thyssenkrupp steeg 3,2 procent tot EUR 30,83 dankzij geruchten dat Nucor een overnamebod zou uitbrengen op de Duitse staalproducent.

TomTom heeft, tegen de verwachting van analisten in, zijn doelstellingen voor het lopende jaar verhoogd bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers donderdag. Het is de tweede keer dit jaar dat de verwachtingen zijn opgeschroefd. Negatieve verrassing in de resultaten is echter dat de gemiddelde verkoopprijs van de geintegreerde navigatiesystemen sterker is gedaald dan gedacht. Het aandeel steeg 7,7 procent tot EUR 34,15.

Vedior zakte op zijn beurt 8 procent tot EUR 14,60. Vedior, het op twee na grootste uitzendbedrijf ter wereld, heeft in het derde kwartaal van 2006 in Frankrijk de laagste autonome groei in twee jaar behaald. In Nederland halveerde vergeleken met het tweede kwartaal van 2006 de autonome groei. De twee landen zijn samen goed voor bijna de helft van de omzet van Vedior.

In Parijs won EADS, moeder van Airbus, 5 procent tot EUR 21,85. Airbus zei dat het 150 A320-toestellen gaat leveren aan Chinese vliegtuigmaatschappijen en dat het daarvoor een lokale fabriek zal opstarten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud