Europa sluit verdeeld

De beuren in Europa zijn donderdag verdeeld gesloten. Optimisme omtrent een beter dan verwachte economische groei in de eurozone en enkele sterke bedrijfsresultaten lagen in evenwicht met negatief bankennieuws. De Britse bank Barclays en het Belgische KBC stelden teleur in het eerste kwartaal en wogen op het sentiment.

(tijd) - Het bruto binnenlands product (BBP) in de eurozone is in het eerste kwartaal van 2008 met 0,7 procent gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt donderdag uit voorlopige cijfers die Eurostat, het Europese statistiekbureau, bekend heeft gemaakt. Economen gingen uit van een groei van het BBP van 0,5 procent.

De EuroStoxx50 zakte met 0,1 procent, terwijl de Stoxx50 met 0,4 procent wist te stijgen. Parijs (+0,04%) en Frankfurt (-0,03%) sloten nagenoeg stabiel. Londen (+0,6%) en Amsterdam (+0,3%) vonden wel de weg naar boven.

Barclays was de grootste verliezer binnen de Stoxx50. De Britse bank zakte met 2 procent tot 418,75 pence. Barclays biechtte een winstdaling op onder druk van 1,7 miljard pond afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis. Financieel directeur Chris Lucas liet achteraf weten dat de bank nog steeds een aandelenuitgifte overweegt om vers kapitaal op te halen.

Helemaal aan de andere kant van de tabel stond de eveneens Britse telecomgroep BT Group. In haar vierde kwartaal boekte de groep een omzet van 5,42 miljard pond, beduidend beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 5,32 miljard pond. Het aandeel spurtte 5,4 procent hoger tot 235,25 pence.

In Parijs was het mediaconcern Vivendi, eigenaar van 's werelds grootste platenmaatschappij Universal, erg in trek. Het aandeel schoot 5,2 procent hoger tot 26,51 euro. Het bedrijf klopte de analistenverwachtingen in het eerste kwartaal en liet weten dat het misschien geen kapitaalverhoging zal moeten doorvoeren.

De televisiemaatschappij TF1 daarentegen duikelde 3,6 procent tot 13,30 euro. Het bedrijf kwam naar buiten met een 20 procent lagere kwartaalwinst. Die daling is te wijten aan het feit dat adverteerders minder spendeerden aan reclame op de zender. Dat gegeven zette het bedrijf ook aan om de omzetverwachting voor 2008 verder te verlagen. In februari voorspelde gedelegeerd bestuurder Nonce Paolini nog een omzetdaling van 2,4 procent. Dat wordt nu verder verlaagd tot 3 procent.

Hochtief was de opvallendste stijger in Frankfurt. Duitslands grootste bouwbedrijf sprong 6,7 procent hoger tot 74,20 euro na een kwartaalwinst van 32,1 miljoen euro. Analisten hadden aan 26,5 miljoen euro gedacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud