Europa start week met verlies

De Europese beurzen hebben de week met rode cijfers ingezet. Positieve berichten in de fusie- en overnamesfeer beperkten bij opening nog de verliezen, maar zorgen over economische groei en stijgende rentes wogen in de tweede helft van de sessie door.

(tijd) De DJ Stoxx50 eindigde 0,8% lager op 3.269,93 punten, terwijl de DJ EuroStoxx50 1,1% prijsgaf tot 3.480,76 punten. De Stoxx50 telde slechts 6 stijgers tegen 44 dalers. De Euronext100 verloor 0,9% tot 808,54 punten. De euro verzwakte tot USD 1,2586, een daling met 0,52 dollarcent.

UBS is de grootste verliezer binnen de Stoxx50. Ook andere financiele aandelen als Axa, Fortis en Societe Generale hadden, mede als gevolg van de stijgende rentes, de twijfelachtige eer in de top-10 van grootste verliezers te prijken. UBS ging er met 2,65% op achteruit tot CHF 128,2.

Ook Philips schitterde in negatieve zin binnen de Stoxx50. LG.Philips LCD, de grootste producent van LCD-schermen ter wereld en voor 32,9% in handen van Philips, heeft de EBITDA-marge voor het tweede kwartaal van 2006 verlaagd van circa 20% naar circa 10%. Philips zakte daarop 2,1% tot EUR 22,88.

Suez ging er met 2,1% op achteruit tot EUR 30,38. Les Echos weet dat het Italiaanse Enel niet van plan is de dreiging van een bod op Suez nieuw leven in te blazen. In plaats daarvan zou het het op een akkoord wil gooien. Enel stelt voor Electrabel over te kopen voor EUR 23 miljard, of om 20% van de aandelen Electrabel te laten noteren op de beurs, tegen 1% nu, en om de resterende 80% gelijk te verdelen tussen Suez en Enel, of om een deel van Electrabel en van Distrigas over te nemen. Enel geeft geen commentaar op de berichten.

Credit Suisse daalde 1,8% tot EUR 65,8. De tweede grootste bankgroep van Zwitserland praat met het Franse AXA over de verkoop van zijn verzekeringsdivisie Winterthur. Dat meldden diverse media afgelopen weekend. Credit Suisse zei eerder al herhaaldelijk dat Winterthur tegen eind deze maand klaar is voor een kapitaaltransactie. Dat kan een beursgang zijn of de verkoop aan een sectorgenoot. Volgens het Britse weekblad The Business zijn de gesprekken met AXA vergevorderd. Het boekenonderzoek is aan de gang. Axa speelde 1,8% kwijt tot EUR 25,1.

Nog in Frankrijk verwerpt Arcelor het verbeterd bod van Mittal Steel, omdat het de Luxemburgse staalgroep nog steeds onderwaardeert. Arcelor beveelt haar aandeelhouders aan de voorgestelde fusie met het Russische Severstal te steunen. Arcelor laat wel uitdrukkelijk de deur open voor besprekingen met Mittal over een verdere verbetering van diens bod. De fusie-operatie met Severstal zal trouwens pas van start gaan nadat de resultaten van het bod van Mittal Steel bekend zijn. Arcelor ging 1,2% lager tot EUR 33,30, Mittal Steel zakte 2,7% tot EUR 23,90.

Bandenmaker Michelin verloor in Parijs 1,1% tot EUR 47,8. Het bedrijf zegt dat het moeilijker wordt om zijn winstdoelstellingen voor 2006 te halen omdat de rubberprijs dit jaar al met 54% is gestegen.

In Nederland sprong Ahold 3,7% hoger tot EUR 6,49 na het bericht in de Britse zakenkrant The Business dat hedgefund Centaurus een belang heeft opgebouwd in Ahold en aanstuurt op een opsplitsing van het detailhandelsconcern. Centaurus zou een groep investeerders aanvoeren, waartoe ook het Amerikaanse Paulson behoort. Centaurus en Paulson hadden eerder dit jaar een belang in machinebouwer Stork genomen. De investeerders vormden de drijvende kracht achter het onderzoek dat Stork startte naar een mogelijke beursexit.

Mijnbouwbedrijf Xstrata, dat eerder een bod voor het Canadese Falconbridge gedwarsboomd zag, steeg met 1,2 procent tot 1.915 pence door speculatie dat het zich wil aansluiten bij de nieuwe tandem Falconbridge-Inco.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud