Advertentie

Europa: sterke jaarcijfers trekken beurzen omhoog

De Europese beurzen zijn donderdag voor de derde dag op rij met winst gesloten. De jaarresultaten van onder andere Suez, Fortis, Aegon en PPR maakten indruk en stuwden de toonaangevende indices omhoog.

(tijd) 'De jaarrapporten zijn goed en ook voor 2007 ziet het er nog goed uit. Analisten verwachten dat de winsten van de bedrijven in de Stoxx600 in 2007 gemiddeld met meer dan 7 procent zullen stijgen. Beleggers nemen posities in voor rendement op lange termijn', zegt een fondsbeheerder. 'Bovendien zijn de bedrijfsbalansen sterk en liggen de dividenduitkeringen boven de verwachtingen', verklaart een andere de goede gang van zaken op de beurs.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, conform de verwachting van economen, de rentetarieven met 25 basispunten opgeschroefd tot 3,75%. Het is de eerste keer in het huidige jaar dat de centrale bank de rente heeft verhoogd. In zijn begeleidende toespraak hintte voorzitter Trichet erop dat er in april een rentepauze zal ingelast worden.

De DJ Stoxx50 sloot 1,3 procent hoger op 3.671,73 punten. De index telde 46 stijgers en vier dalers. De Eurostoxx50 deed er 1,5 procent bij tot 4.082,58 punten. De Euronext100 boekte een winst van 1,2 procent tot 963,37 punten. Op de nationale markten in de ons omringende landen boekte de Amsterdamse AEX de sterkste winst met een stijging van 1,5 procent. Londen steeg 1,2 procent, Parijs deed er 1,3 procent bij terwijl Frankfurt 1,4 procent won.

Suez steeg op Euronext Parijs 2,3 procent tot 37,69 euro dankzij sterke jaarcijfers. Fortis won in Amsterdam 1,9 procent tot 32,70 nadat het zijn doelstellingen voor de middellange termijn optrok.

Carrefour, dat woensdag de Belgische topman Luc Vandevelde aan de deur zette en miljardair Bernard Arnault in het kapitaal zag stappen, verloor 1,2 procent tot 52,18 euro. De nettowinst steeg vorig jaar met 58 procent tot 2,27 miljoen euro dankzij onder andere de verkoop van zijn Koreaanse activiteiten. De cijfers liggen in lijn met de verwachtingen. De omzet steeg 6,6 procent maar dat ritme moet tegen 2008 versnellen tot 10 procent via een aantal acquisities. De groei zit vooral in Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika. In het thuisland Frankrijk blijft Carrefour het moeilijk hebben, erkent topman Jose Louis Duran.

Aegon steeg 4,3 procent tot 15,15 euro. De op één na grootste Nederlandse verzekeraar boekte in het vierde kwartaal van 2006 een nettowinst van 816 miljoen euro en steekt daarmee ver boven de gemiddelde prognose van 574 miljoen euro. Vooral de verkoop van levensverzekeringen en pensioengerelateerde producten draaide goed. De Amerikaanse en Britse activiteien zorgden voor het overgrote deel van de winst.

Pernod Ricard, waarin ook de Belgische miljardair Albert Frère via GBL een belang heeft, tuimelde 4,6 procent lager tot 149,40 euro. De winst steeg in het eerste halfjaar van 2006 met 2,5 procent tot een half miljard euro, minder dan verwacht. Voor 2007 rekent het management erop dat de nettowinst met 20 procent zal toenemen, exclusief valutaschommelingen.

Pinault Printemps Redoute (PPR), dat onder andere Yves Saint Laurent onder zijn hoede heeft, ging 1,3 procent omhoog tot 115,66 euro. De nettowinst van de luxegroep steeg in 2006 met 28 procent. 'Verrassend sterk in eerste instantie door de luxedivisie', klinkt het bij analisten. De winst van Gucci steeg 44 procent terwijl het verlies bij Yves Saint Laurent verminderde. Het bedrijf wil dit jaar nieuwe luxewinkels openen en nieuwe producten zoals handtassen uit krokodilleleer voor 15.000 euro verkopen. De distributietak, met merknamen zoals Fnac en goed voor 80 procent van de groepsomzet, haalde 4 procent meer winst.

Bayer steeg 3,5 procent tot 43,86 euro. UBS verhoogde het koersdoel voor de Duitse groep met een derde tot 60 euro, verwijzend naar de snelle schuldafbouw en het potentiële succes van een aantal experimentele medicijnen die in de pijplijn zitten.

Deutsche Bank en BNP Paribas profiteerden van adviesverhogingen door JPMorgan. Deutsche Bank ging 2,4 procent hoger tot 99,19 euro en BNP Paribas won eveneens 2,4 procent tot 80,24 euro.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud