Europa: Stoxx600 op laagste peil in drie jaar

©BLOOMBERG NEWS

Op de Europese beurzen kregen de bankaandelen voor de tweede dag op rij een flinke tik te verwerken. De Londense interbankenrente verdubbelde in een week tijd tot het hoogste peil sinds september 2001. Vooral bankwaarden waarbij twijfels zijn over de kapitaalsterkte, gingen vlot over de toonbank. De bredere Stoxx600 zakte tot het laagste peil in drie jaar tijd.

(tijd) - Verder keken de markten vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat vanavond om 20.15 uur wordt bekendgemaakt. Het merendeel van de experts mikt op een renteverlaging met 25 basispunten tot 1,75 procent.

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk steeg tot 4,7 procent in augustus, het hoogste peil in 16 jaar. Dit is meer dan het dubbele van de inflatiedoelstelling van de Bank of England. 'Dit betekent dat de inflatiezorgen van de monetaire beleidsmakers nog niet meteen in rook zullen opgaan', klinkt het op de markten. De inflatie in de eurozone daarentegen nam af in augustus tot 3,8 procent van 4,1 procent in juli.

De financiële analisten zijn in september iets minder pessimistisch geworden over de vooruitzichten voor de Duitse economie. De Duitse ZEW-index voor de economische verwachtingen steeg naar -41,1 in september van -55,5 in augustus, volgens het Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung (ZEW), de samensteller van de index.

'Een goedkopere euro en de correctie van de olieprijs liggen eraan ten grondslag', zegt analist Carsten Brezski van ING. 'De investeerders vulden de enquête in voor de financiële rampscenario's van het afgelopen weekend. De ZEW-index herstelt van zeer lage niveaus. Dit moet geïnterpreteerd worden als een correctie op het overdreven pessimisme en niet als een herstel van het vertrouwen.'

De DJ EuroStoxx50 zakte 2 procent tot 3.088,43 punten en de DJ Stoxx50 kromp 3,1 procent in naar 2.658,77 punten. De bredere DJ Stoxx600 speelde 2,6 procent kwijt tot 263,54 punten, het laagste peil in drie jaar tijd.

American International Group (AIG) zag zijn kredietratings verlaagd door ratinghuizen Standard&Poor's en Moody's. Daarmee wordt het ophalen van noodfondsen bedreigd. In de loop van de dag gingen de verzekeraar en de Federal Reserve van de staat New York samen zitten om eenzelfde scenario als Lehman Brothers af te wenden. Volgens de zakenzender CNBC zou de Amerikaanse overheid hulp overwegen. Een ineenstorting van AIG kan desastreuze gevolgen hebben. De verzekeraar is een heel grote tegenpartij in het financiële systeem.

Volgens de Associatie van Britse Bankiers steeg de LIBOR (London Interbank Offered Rate, red.) met 3,3 procent tot 6,44 procent. Het verschil tussen de Londense interbankenrente voor kredieten in dollars op drie maanden en de officiële swaprente voor één dag vergrootte 15 basispunten tot 120 basispunten, het hoogste peil sinds december 2001. Voor het uitbreken van de kredietcrisis was dat amper 8 basispunten.

Dat geeft aan dat banken steeds minder vertrouwen hebben in elkaar dat leningen daadwerkelijk zullen worden terugbetaald. Verder houdt dat ook in dat de vraag naar liquide middelen op korte termijn nog steeds toeneemt, terwijl de centrale bankiers wereldwijd ook al geld in het financiele systeem pompen.

De grootste dalers in de Stoxx50 waren de financiele waarden. HBOS zakte 21,7 procent. Investeerders zetten vraagtekens bij het vermogen van de financiele instelling om de activiteiten te financieren. Geruststellende woorden van HBOS konden de daling niet omkeren. UBS verloor 17,2 procent, Royal Bank of Scotland 10,2 procent, ING 8,8 procent, Aegon 7,2 procent, Allianz 5,6 procent en Credit Agricole 5,2 procent.

Het Britse Barclays zakte 2,5 procent tot 308 pence. Volgens Britse media is de bankgroep dichtbij een overeenkomst met Lehman Brothers om enkele activa van hen over te nemen. Barclays verliet het voorbije weekend nog de onderhandelingstafel voor de volledige overname van de failliete zakenbank.

De Zwitserse uitzendgroep Adecco (+1,3% tot 49,92 Zwitserse frank) ziet af van een hoger bod op sectorgenoot Michael Page. Daarop tuimelde Michael Page 22,3 procent lager op de Londense beurs. Michael Page wees in juni een bod af van 1,3 miljard Britse pond (1,6 miljard euro).

De autoverkopen in Europa daalden met 16 procent in augustus, de vierde daling op rij. De hoge brandstofkosten en vertragende economie zorgen ervoor dat er weinig vraag is naar nieuwe wagens. Porsche breidde het belang in de autobouwer uit naar 35,1 procent en herhaalde de doelstelling om een meerderheidsbelang te bemachtigen. Volkswagen steeg 9,4 procent, terwijl Porsche 1,1 procent verloor.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud