Europa: technologiewaarden op dreef

De Europese aandelenmarkten noteren woensdagochtend licht lager. Enig optimisme over betere kwartaalcijfers wordt getemperd door de zwakke prestaties van de mijnbouwwaarden en toenemende bezorgdheid over een uitbreiding van de subprime-crisis in de Verenigde Staten.

(tijd) - De technologiewaarden boeken op hun beurt wel mooie winsten nadat halfgeleiderproducent STMicroelectronics zijn omzetverwachtingen had opgetrokken.

Rond 12 uur staat de DJ Stoxx50 0,1 procent lager op 3.797,45 punten. De DJ EuroStoxx50 verliest 0,2 procent op 4.370,88 punten. In Londen stijgt de FTSE 0,1 procent. De andere nationale beursindexen lijden verlies. In Frankfurt staat de DAX 0,2 procent lager en in Parijs gaat de CAC40 0,04 procent lager.

STMicroelectronics spurt 5,6 procent hoger tot 11,95 euro. De groep boekt haar grootste koerswinst sinds augustus nadat ze had bekendgemaakt dat de omzet in het vierde kwartaal met 4 tot 9 procent zou aandikken. Volgens STMicroelectronics zijn de hogere omzetcijfers te danken aan de stijgende verkoop van chips aan gsm-fabrikanten.

De mooie vooruitzichten bij STMicroelectronics helpen ook de andere Europese technologiewaarden vooruit. In Nederland stijgt ASML met 2,4 procent tot 25,38 euro. Nokia, de grootste gsm-producent ter wereld, stijgt met 1,4 procent tot 26,96 euro.

De grondstofwaarden beleven dan weer een minder mooie dag, wat onder meer het gevolg is van de dalende koperprijzen. BHP Billiton, de grootste mijnbouwgroep ter wereld, lijdt een verlies van 0,4 procent op 1.797 pence. Beurshuis Goldman Sachs haalde het aandeel van zijn 'Pan Europe Buy'-lijst.

De bankaandelen staan eveneens onder druk nadat de krant The New York Times had geschreven dat bankgroep Merrill Lynch vandaag zal aankondigen nog voor een bijkomende 2,5 miljard dollar aan waardeverminderingen te boeken als gevolg van de aanslepende subprime-crisis in de Verenigde Staten. Eerder had Merrill Lynch al aangegeven dat de crisis de bankgroep met zo'n 5 miljard dollar aan waardeverminderingen had opgezadeld. In Frankfurt daalt Deutsche Bank met 0,7 procent tot 87,73 euro. BNP Paribas zakt in Parijs met 0,5 procent tot 74,13 euro. Société Générale valt 1 procent terug tot 112,77 euro.

AstraZeneca verliest 2,6 procent tot 2.394 pence nadat Merrill Lynch zijn advies voor de op een na grootste farmagroep van het Verenigd Koninkrijk verlaagde. Volgens het beurshuis ziet de toekomst voor AstraZeneca op middellangetermijn er niet al te best uit. 'Het bedrijf riskeert veel concurrentie van de generische geneesmiddelensector, heeft de slechtste productenpijplijn en kent de zwakste groei van de winst per aandeel in de sector', klinkt het.

De andere Europese farmawaarden noteren gemengd. GlaxoSmithKline wint 0,7 procent op 1.269 pence. Novartis daalt met 0,7 procent tot 60,75 Zwitserse kronen.

In Amsterdam maakt de producent van autonavigatiesystemen TomTom een sprong van 5,4 procent tot 59,88 euro, een record. Het bedrijf, dat afgelopen zomer nog het Belgische Tele Atlas heeft overgenomen, zag zijn nettowinst in het derde kwartaal met 36 procent groeien en verhoogde zijn omzetverwachtingen voor de rest van het jaar.

Pieter Suy

pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud