Europa:tegenstrijdig nieuws houdt indices aan de grond (met slot Frankfurt)

(tijd-nieuwslijn) - Magere macrocijfers uit de VS, een stijgende olieprijs, positieve macro-economische signalen uit Europa en goede vooruitzichten van Alcatel, dit is het hoofdnieuws waar de beleggers dinsdag tussen gevangen zaten.

Daarnaast wachten de beleggers op de kwartaalcijfers die Intel op Wall Street nabeurs bekendmaakt. De cijfers en de vooruitzichten die de halfgeleiderproducent zal bekendmaken, zijn volgens handelaren een belangrijke sectorindicator.

De DJ Euro Stoxx50 steeg 0,5% tot 2509,43 punten, de DJ Stoxx50 won eveneens 0,5% tot 2492,37 en de Euronext 100 voegde 0,1% aan de notering toe tot 560,22. De FTSE verloor 0,1%, de CAC steeg 0,1%, de AEX eindigde onveranderd en de DAX spurtte 1,2% hoger.

Op de wisselmarkten maakte de euro wat van het verlies van maandag goed. De Europese eenheidsmunt was USD 1,0570 waard.

Op de oliemarkten steeg de prijs van het zwarte goud even boven USD 31 dollar uit, maar viel daarna terug tot USD 30,8. Toch was de aanhoudende stijging van de olieprijs niet de hoofdverklaring voor de druk op de olie-aandelen. Die eer viel te beurt aan het Britse BP dat uitpakte met een tegenvallende update over de vierdekwartaalcijfers. BP zakte 1,3% tot 410,5 pence, Royal Dutch zakte 1% tot EUR 42,4.

Het Franse Alcatel liep zich in de kijker met een winst van 21% tot EUR 6,75. De verkopen liepen in het vierde kwartaal beter dan vewacht. Bovendien is de Franse groep er in geslaagd de kaspositie te verbeteren en heeft ze niet langer een nettoschuld in de boeken staan. De laatste vijf handelsdagen steeg het aandeel al 35%. Dit rapport had een gunstig effect op de hele sector.

In de telecomsector waren er trouwens meer optimistische geluiden te horen. De sector profiteerde van het gunstig advies van Credit Suisse First Boston. CSFB verhoogde het advies voor de vaste telefoonoperatoren van neutral naar overweight, onder meer omwille van het gunstig effect van de lage rente op de schuldpositie. Voor Deutsche Telekom werd het advies opgetrokken van neutral tot outperform en voor France Telecom van underperformer tot neutral. Deutsche Telekom steeg 4,1% tot EUR 14,36, maar France Telecom eindigde 2,3% lager op EUR 23,45. Sinds vorige week donderdag zijn de aandelen een kwart in waarde gestegen.

De strijd rond de Britse warenhuisketen Safeway gaat voort. Het Amerikaanse Wal-Mart overweegt een bod uit te brengen op de groep. Hierdoor strijden nu drie partijen voor de controle over Sageway. Maandag werd al bekend dat Sainsburry een bod van 30 pence per aandeel overweegt. Dat is een vijfde meer dan William Morrisson Supermarkets' bod van GBP 4 miljard. Safeway verloor door winstnemingen ondanks de overname-interesse 4,1% tot 291 pence. Sainsbury verloor 1,1% van zijn waarde tot 239 pence.

NB/SVDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud