Europa: tegenstrijdig nieuws houdt indices aan de grond

(tijd-nieuwslijn) - Magere macrocijfers uit de VS, een stijgende olieprijs, positieve macro-economische signalen uit Europa en goede vooruitzichten van Alcatel, dit is het hoofdnieuws waar de beleggers dinsdag tussen gevangen zaten. Daarnaast wachten de beleggers op de kwartaalcijfers die Intel op Wall Street nabeurs bekendmaakt. De cijfers en de vooruitzichten die de halfgeleiderproducent zal bekendmaken, zijn volgens handelaren een belangrijke sectorindicator.

De DJ Euro Stoxx50 steeg 0,55% tot 2.511,38 punten, de DJ Stoxx50 won eveneens 0,55% tot 2.494,58 en de Euronext 100 voegde 0,1% aan de notering toe tot 560,22. De FTSE verloor 0,1%, de CAC steeg 0,1%, de AEX eindigde onveranderd en de DAX spurtte 1,7% hoger.

Op de oliemarkten steeg de prijs van het zwarte goud even boven USD 31 dollar uit, maar viel daarna terug. Toch was de aanhoudende stijging van de olieprijs niet het belangrijkste nieuws voor de olie-aandelen. Die eer viel te beurt aan het Britse BP dat uitpakte met een tegenvallende update over de vierdekwartaalcijfers. BP zakte daarop 1,3% tot 410,5 pence, Royal Dutch daalde 1% tot EUR 42,4.

Het Franse Alcatel liep in de kijker met een winst van 21% tot EUR 6,75. Op operationeel niveau verwacht de Franse telecomapparatuurgroep voor het vierde kwartaal van 2002 een break-even resultaat. Het break-even-niveau zou zich volgens de groep situeren op een omzet van EUR 4,1 miljard. De verkopen liepen in het vierde kwartaal beter dan verwacht. Bovendien is de Franse groep er in geslaagd de kaspositie te verbeteren en heeft ze niet langer een nettoschuld in de boeken staan. De laatste vijf handelsdagen steeg het aandeel al 35%. Dit rapport had een gunstig effect op de hele sector. Nokia steeg 1,7% tot EUR 15,8.

De strijd rond de Britse warenhuisketen Safeway gaat voort. Het Amerikaanse Wal-Mart overweegt een bod uit te brengen op de groep. Hierdoor strijden nu drie partijen voor de controle over Safeway. Maandag werd al bekend dat Sainsbury een bod van 300 pence per aandeel overweegt. Dat is een vijfde meer dan William Morrisson Supermarkets' bod van GBP 4 miljard. Safeway verloor door winstnemingen ondanks de overname-interesse 4,1% tot 291 pence. Sainsbury verloor 1,1% van zijn waarde tot 239 pence.

NB/SVDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud