Europa: telecom en auto's omhoog, banken omlaag

De Europese aandelenindexen geraken niet van de grond. 'De markt twijfelt. Er zijn zorgen over de gezondheid van de Amerikaanse economie. Goede kwartaalresultaten zijn onvoldoende om de beurzen omhoog te trekken', zegt een handelaar. Telecom- en autoaandelen gaan wel vlot de hoogte in. Bankaandelen moeten het vandaag ontgelden.

(tijd) - De euro bereikte vrijdag een nieuw record tegenover de Amerikaanse dollar. Er wordt gespeculeerd dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, volgende week op 31 oktober opnieuw een renteverlaging doorvoert om een vertraging van de Amerikaanse economische groei te counteren. 'De markt calculeert een verdere renteversoepeling door de Fed in', verklaart een analist. 'Ik zie de euro voor nieuwjaar tot 1,45 dollar versterken.'

De Stoxx50 zakt 0,2 procent tot 3.810,71 punten. De Eurostoxx50 blijft onveranderd op 4.411,69 punten. De bankaandelen zijn de voorbije dagen vrij volatiel. De vrees over de impact van kredietcrisis kan snel weer opduiken maar al even snel weer verdwijnen. Vandaag bengelen de banken onderaan. ING verliest 2 procent tot 30,16 euro. Royal Bank of Scotland gaat 1,9 procent achteruit tot 498 pence.

Telecom is weer een gegeerde sector. BT stijgt 2,4 procent, Deutsche Telekom 2,3 procent en Telefonica 1,4 procent. Donderdag trok France Telecom zijn winstdoelstellingen voor het volledige jaar licht op. Vrijdag werkte TeliaSonera, het grootste telefoonbedrijf in Zweden, zich in de kijker en stijgt 5,2 procent tot 61,25 Zweedse kroon. De winst van het het bedrijf steeg in het derde kwartaal met 6,8 procent. 'Met een kersverse topman, lijkt er een nieuwe wind te waaien in het bedrijf. De aankondiging van 10 miljard Zweedse kroon dividend en de focus op groei in Eurazia is positief nieuws', reageert een analist.

Renault stijgt 3,1 procent tot 110,65 euro. Het Japanse Nissan Motor, dat voor bijna de helft in handen is van de Franse autoproducent, heeft een sterk derde kwartaal gehad en scoorde beter dan verwacht met een winst van 120 miljard yen (1 miljard dollar). 'Nissan heeft de negatieve trend gebroken', stelt een analist. Nissan levert een bijdrage van 329 miljoen euro tot de winst van Renault.

Peugeot wint 3,7 procent tot 59,94 euro. De op één na grootste autogroep in Europa heeft in het voorbije kwartaal 12 procent meer omzet gedraaid, te danken aan hogere verkoopprijzen en het succes van de Peugeot 207 en de Citroen C4 Picasso. In het vierde kwartaal rekent de groep wel op een een lichte groeivertraging.

Het Duitse Volkswagen, de grootste in Europa, haalde een kwartaalwinst van 947 miljoen euro, veertig maal meer dan een jaar eerder en ook 50 miljoen euro boven de analistenconsensus. De sterke groei kwam er dankzij de doorgevoerde kostenbesparingen en de lancering van nieuwe modellen van Audi en Skoda. De omzet steeg ,9 procent tot 26,1 miljard euro. Topman Martin Winterkorn is ambitieus en meent de eerder geformuleerde winstdoelstellingen al een jaar eerder dan verwacht te realiseren nu het personeelsbestand in Duitsland met een vijfde is gedaald. Het aandeel wint 0,3 procent tot 175 euro.

De stijgende koperprijs zet de mijnaandelen op winst. BHP Billiton, het grootste mijnbedrijf ter wereld, stijgt 1 procent tot 1.816 pence. En de nieuwe recordprijs voor olie speelt in het voordeel van de olieaandelen. BP wint 1 procent tot 618,5 pence en Royal Dutch wint 1,4 procent tot 29,99 euro.

De Nederlandse supermarktgroep Ahold verliest 5,6 procent tot 10,21 euro. De problemen van Ahold situeren zich in de Verenigde Staten, waar het concern de helft van zijn omzet haalt. Prijsverlagingen en winkelrenovaties, om de achterstand op grootmacht Wal-Mart in te halen, zal de winstgevendheid van de Amerikaanse winkels blijven drukken. De omzet in de VS zakte 5,1 procent in het derde kwartaal. In Nederland waren de marktomstandigheden onverminderd gunstig. De verkoop bij Albert Heijn steeg 12 procent.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud