Europa: telecomwaarden helpen indexen aan winst

De Europese beurzen zijn met lichte winsten aan de week begonnen. De lager dan verwachte ISM-index zorgde even voor opschudding, maar meer dan een kortstondige dip werd het niet. Beleggers keken vooral naar het overnamenieuws uit de telecomsector, waar Telecom Italia in de aandacht staat van zijn Amerikaanse sectorgenoten AT&T en America Movil.

(tijd) De DJ Stoxx50 sloot 0,1 procent hoger op 3.713,02 punten bij 28 stijgers en 22 dalers. De DJ Euro Stoxx50 won 0,2 procent tot 4.189,55 punten en de Euronext100 0,3 procent tot 995,33 punten. Onder de nationale beurzen ging Parijs 0,2 procent hoger, Frankfurt steeg 0,3 procent, Amsterdam 0,3 procent en Londen ging 0,1 procent hoger.

De telecombedrijven AT&T en America Movil hebben hun oog laten vallen op Telecom Italia. Ze willen elk een derde van de holding Olimpia, dat 18 procent van Telecom Italia bezit, in handen krijgen. Hun bod waardeert het Italiaanse telecombedrijf op 2,82 euro per aandeel, zo'n 30 procent meer dan de laatste slotkoers. Telecom Italia schoot 9,6 procent hoger tot 2,3 euro. Deutsche Telekom was de grootste stijger in de Stoxx50 met een winst van 2,3 procent tot 12,67 euro. France Telecom won 1,9 procent tot 20,14 euro en Vodafone steeg 0,8 procent tot 136 pence. In Amsterdam won KPN 3 procent tot 12,01 euro.

Volgens de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag gaat de autobouwer DaimlerChrysler, de nummer vijf in de wereld, zijn divisie Chrysler verkopen voor 6 tot 9 miljard dollar. Dat is meer dan werd verwacht. Op 4 april heeft de algemene vergadering van de groep plaats in Berlijn. Enkele institutionele aandeelhouders rekenen erop daar een duidelijke verklaring van de directie over de verkoop te krijgen. Het aandeel ging 1,3 procent hoger tot 62,20 euro.

Nokia Siemens, de nieuwe joint venture van telecomapparatuur van het Finse Nokia en het Duitse Siemens, stelt in de afgelopen maanden een vermindering van de zichtbaarheid en indicaties van een vertraging in de uitgaven te hebben waargenomen in sommige regio's. Als gevolg daarvan wordt voor 2007 een 'zeer kleine marktgroei' voor mobiele en vaste infrastructuur en gerelateerde diensten voorzien. Nokia daalde 1,5 procent tot 16,98 euro en Siemens verloor 0,1 procent tot 79,93 euro.

Barclays wil voor meer dan 3 miljard pond aan kosten besparen bij een fusie met ABN AMRO. Dat meldt de Britse krant Sunday Telegraph, zonder bronnen te noemen. De twee banken voeren momenteel exclusieve gesprekken. Barclays verwacht binnen twee weken een bod van 33 euro per aandeel op tafel te leggen, meldt de krant.

De Britse bankgroep is echter niet de enige gegadigde. Royal Bank of Scotland (RBS) gaat na of zijn belangrijkste aandeelhouders zich kunnen vinden in een bod op ABN AMRO. Dat meldt de Britse zondagskrant The Business op basis van anonieme bronnen. RBS is vaker genoemd als overnamekandidaat van ABN AMRO. Barclays noteerde 0,7 procent hoger op 725 pence, RBS won 0,3 procent tot 1.989 pence en ABN Amro daalde 0,4 procent tot 32,10 euro.

De Zwitserse farmagroep Novartis viel met 3,4 procent terug tot 67,30 Zwitserse franken. Op vraag van de Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het bedrijf de verkoop van Zelnorm, een geneesmiddel tegen darmaandoeningen, in de Verenigde Staten stopgezet. Patiënten die Zelnorm gebruikten zouden meer vatbaar zijn voor hartaanvallen en hersenbloedingen.

Alitalia, de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij, veerde 5,7 procent op tot 1 euro nadat bekendraakte dat zijn Russische sectorgenoot Aeroflot het bod van de Italiaanse bank Unicredit op Alitalia zal vervoegen. Volgens het Italiaanse nieuwsagentschap Il Sole 24 Ore Radiocor, dat geen bronnen vernoemde, gaan ze concurrentie krijgen van een gezamenlijk bod van Texas Pacific Group en Mediobanca, Italie's grootste investeringsbank.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud