Europa veert op na VS-banenrapport

De Europese aandelenmarkten hebben de week afgesloten met mooie winsten. De indices stonden de hele dag op plus, en na de publicatie van een beter dan verwacht Amerikaanse banenrapport werden de winsten uitgebreid. In het laatste handelsuur was er opnieuw een kleine terugval. Op bedrijfsvlak kwam het farmaconcern Sanofi-Aventis met positief nieuws over een belangrijk geneesmiddel en nog in Frankrijk publiceerde EDF beter dan verwachte resultaten.

(tijd) De DJ Stoxx50 sloot 0,4% hoger op 3.536,75 punten. De index telde 36 stijgers, 12 dalers en 2 stabiele aandelen. De EuroStoxx50 won 0,3% tot 3.820,83 punten en de Euronext100 0,3% tot 889,84 punten. Onder de nationale beurzen steeg Londen 0,7%, Parijs en Amsterdam 0,4%, en Frankfurt 0,3%. De euro stond rond het slot 0,2% hoger op USD 1,2835.

Het Franse farmaconcern Sanofi-Aventis kwam tegelijk met goed en slecht nieuws. In de VS heeft een rechter bevolen dat het Canadese Apotex moet stoppen met de verkoop van een generische versie van Plavix, een middel tegen bloedklonters. Dat is een belangrijke overwinning voor Sanofi en zijn Amerikaanse partner Bristol-Myers Squibb. Maar omdat Apotex intussen heel wat heeft verkocht, mogelijk voldoende om de marktbehoefte voor heel 2006 te dekken, zag Sanofi zich genoodzaakt een zware winstwaarschuwing te geven. De aangepaste nettowinst per aandeel zou dit jaar slechts met 2% stijgen, daar waar de groep tot dusver een stijging tot 12% verwachtte. De beleggers focusten echter op het goede nieuws en Sanofi-Aventis steeg 0,9% tot EUR 70,7.

EDF zakte 1,3% tot EUR 43,85. Nochtans zag de groep haar winst het afgelopen kwartaal quasi verdubbelen, te danken aan de internationale activiteiten. Europa's grootste nutsgroep naar marktwaarde zei dat een terugkeer naar gereguleerde energieprijzen de komende twee jaar EUR 1 miljard van de winst van EDF kan afromen.

De mijnbouwgroep BHP steeg 0,6% tot 1.007 pence nadat de groep bevestigde dat de ruim 2.000 mijnwerkers in de Chileense Escondidamijn, de grootste kopermijn ter wereld, zaterdag opnieuw aan het werk gaan na bijna een maand staking. Rio Tinto, dat ongeveer een derde van de mijn bezit, steeg 1,05% tot 2.685 pence.

Mittal Steel won 2,8% tot EUR 26,83 op het nieuws dat het aandeel Arcelor Mittal vanaf 18 september opgenomen wordt in de CAC40-index. Mogelijk wordt het aandeel eveneens in de DJ Stoxx50 opgenomen. Die beslissing wordt vanavond laat pas bekendgemaakt.

Het Nederlandse Getronics behoudt zijn kredietfaciliteit van EUR 284 miljoen. In een reactie verhoogde beurshuis UBS heeft advies verhoogd naar buy. Het aandeel klom 6,3% tot EUR 5,71.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud