Europa: verliezen lopen op tot 1,5 procent

(tijd) De Europese beurzen sloten met ruime verliezen. Mijngroepen, banken, farmaconcerns en technologieaandelen stonden onderaan de ranglijsten.

De Stoxx50 zakte 1,4 procent tot 3.925,29 punten terwijl de EuroStoxx50 1,5 procent verloor tot 4.472,22 punten. Heineken streek alle lof op en steeg fors na een verhoging van de winstprognoses.

Heineken won 7,6 procent tot 46,07 euro. Het Nederlandse bierconcern rekent voor 2007 op een autonome nettowinstgroei van 20 à 25 procent, bijna het dubbele van de oorspronkelijke verwachting van 10 à 13 procent. Het optimisme van Heineken is het gevolg van sterke volumegroei in verschillende regio's in de wereld, in het bijzonder in Oost- en Centraal-Europa. De hele Europese biersector profiteerde mee. Carslberg won 3,3 procent.

In de halfgeleidersector ging het er minder uitgelaten aan toe na wat teleurstellende kwartaalcijfers van Intel, de grootste chipproducent ter wereld. 'Technologie heeft zijn aantrekkeingskracht verloren', klinkt het. Het Duitse Infineon verloor 2,1 procent tot 13,01 euro en STMicroelectronics werd 1,8 procent goedkoper op 14,04 euro.

In Amsterdam sloot ASML 0,7 procent lager op 21,05 euro. 's Werelds grootste producent van lithografiemachines voor de productie van halfgeleiders maakte bekend dat het ergste achter de rug is. Het aantal binnenkomende orders bereikte in het tweede kwartaal een dieptepunt. Het bedrijf verwacht weer beterschap in het tweede halfjaar.

De meeste financiële aandelen moesten terrein inleveren. Credit Suisse zakte 2,5 procent tot 87,45 Zwitserse frank en BNP Paribas ging 2,2 procent lager tot 86,11 euro. Bear Stearns deelde woensdag zijn beleggers mee dat twee hedgefondsen, die hebben geinvesteerd in de zogenaamde subprimehypotheken, zo goed als waardeloos zijn geworden. 'Beleggers hebben schrik na deze waarschuwing', aldus een handelaar.

De Frans-Spaanse tabaksgroep Altadis heeft woensdag het overnamebod van de Britse groep Imperial Tobacco aanvaard. Imperial Tobacco geeft 50 euro per aandeel. Daarmee wordt Altadis op 16,2 miljard euro gewaardeerd. Imperial wint het daarmee van het Luxemburgse CVC Capital Partners. Altadis won 1,1 procent tot 48,63 euro, Imperial Tobacco deed er 1,7 procent bij op 2.238 pence.

Alitalia verloor 4 procent tot 0,77 euro. De Italiaanse concurrent Air One is niet langer van plan een bod op de luchtvaartmaatschappij uit te brengen. Air One was de enige partij die nog in de running was.

Getronics kelderde met 18,5 procent tot 5,32 euro. Ook de Nederlandse IT-onderneming zag een potentiele overnemer van de onderhandelingstafel verdwijnen.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud