Europa: verliezen lopen op tot boven 2 procent

De Europese beurzen hebben een dag om snel te vergeten achter de rug. Zonder specifieke reden doken de indexen zwaar in de rode cijfers. Vooral de mijnwaarden kregen forse klappen.

(tijd) De DJ Stoxx50 daalde 2,7 procent tot 3.739,59 punten. De index telde enkel dalers. Het is van maart 2007 geleden dat de index nog een tuimeling van meer dan 2 procent maakte. De Eurostoxx50 verloor 2,5 procent tot 4.252,92 punten, terwijl de Euronext100 2,6 procent liet liggen op 1.009,29 punten. Bij de nationale markten ging vooral Londen (-3,2%) aanzienlijk lager. Parijs verloor 2,8 procent, Frankfurt 2,4 procent en Amsterdam 2,5 procent.

De grootste verliezers waren de mijnaandelen, zoals steeds in tijden van beurspaniek. Anglo American zakte 6,2 procent en Rio tinto moest 4,5 procent afgeven.

Siemens verloor 5,6 procent tot 94,10 euro. Het concern maakte bekend dat het het Amerikaanse Dade Behring, een maker van medische apparatuur overneemt voor 7 miljard dollar. Het betaalt daarvoor een premie van 38 procent. Beleggers vinden dit overdreven en sturen het aandeel omlaag. Siemens verkocht tegelijkertijd zijn automobielafdeling VDO voor 11,4 miljard dollar aan Continental. Dat alles gebeurt pas drie weken nadat Peter Loescher de functie van gedelegeerd bestuurder innam. Het maakt duidelijk dat Siemens zich meer en meer wil richten op de medische sector. De Duitse bandenproducent Continental verloor 3,4 procent tot 104,80 euro.

DSM was een van de weinige stijgers in Europa. DSM, 's werelds grootste producent van vitamines, heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogd omdat de prijsdruk tijdens het tweede kwartaal verminderd is. Het bedrijf denkt nu een operationele winst te behalen van 790 miljoen euro tegenover 760 miljoen eerder. DSM maakte voorts bekend dat zijn winst in het voorbije kwartaal terugviel tot 47 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg het netto-inkomen 157 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een winst van slechts 16,6 miljoen euro. Het aandeel steeg in Amsterdam met 3 procent tot 37,72 euro.

Shell, de grootste oliemaatschappij in Europa, beperkte het verlies tot 1,8 procent tot 28,95 euro. Het Nederlands-Britse bedrijf heeft in het tweede kwartaal fors meer geld verdiend op raffinage in Europa en de Verenigde Staten. De winst tegen actuele kosten steeg met 20 procent tot 7,56 miljard dollar. Het concern produceerde wel minder olie dan in dezelfde periode vorig jaar. Met dit resultaat doet Shell het beter dan de concurrentie. Onlangs maakte branchegenoot BP een winstdaling bekend en ook het Spaanse Repsol en het Italiaanse ENI deden het minder goed.

Thomson dook 13,1 procent omlaag tot 12,23 euro. 's Werelds grootste producent van set-top boxen zag zijn nettoverlies in het eerste halfjaar afnemen van 71 miljoen euro vorig jaar tot 20 miljoen euro dit jaar. Analisten hadden gerekend op een verlies van 17 miljoen euro.

EADS ging 3,6 procent lager tot 22,4 euro. De luchtvaart- en defensiegroep maakte bekend dat zijn winst dit jaar terugviel tot 81 miljoen euro. Dat is 4 miljoen euro meer dan de winst waar analisten gemiddeld van uitgingen. Vorig jaar lag de winst voor EADS nog op 534 miljoen euro.

Legal & General Group moest 8,2 procent prijsgeven tot 138,1 pence, het grootste verlies sinds maart 2003. De derde verzekeraar van Groot-Brittannie zegt dat zware overstromingen en de vertraging in de thuismarkt de winst in het eerste kwartaal hebben aangetast.

ABB, de grootste bouwer van elektrische netwerken ter wereld, zakte 0,7 procent tot 27,5 Zwitserse frank. Het bedrijf zag zijn winst toenemen tot 729 miljoen dollar tegenover 367 miljoen dollar een jaar eerder. Analisten hadden gemikt op een netto-inkomen van 580 miljoen dollar.

Lonza Group ging 0,9 procent lager tot 111,4 Zwitserse frank. De farmagroep zag zijn winst in het eerste halfjaar met 52 procent stijgen.

BT zakte 5,3 procent tot 311 pence. De Britse telefoniegroep zegt dat zijn winst in het eerste kwartaal onverwacht met 31 procent is gestegen.

Skanska zakte 3,8 procent tot 139 Zweedse kroon. Het bouwbedrijf maakte bekend dat zijn winst in het tweede kwartaal dit jaar terugviel tot 1,02 miljard kroon, terwijl die voor dezelfde periode vorig jaar nog 1,5 miljard kroon bedroeg.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud