Europa: weinig animo op onveranderde Londense beurs

(tijd-nieuwslijn) - De beurs van Londen trappelt rond de middag ter plaatse na met licht verlies van start te zijn gegaan. Vooral de petroleumwaarden houden de FTSE aan de grond. Om 12 uur Belgische tijd noteerde de index 0,1% hoger op 5170,50 punten bij een erg rustige handel.

De London Stock Exchange is, samen met Kopenhagen, zowat de enige aandelenmarkt in Europa waar vandaag handel wordt gedreven. De overige beurzen zijn dicht ter gelegenheid van het feest van de arbeid.

BP maakte dinsdag beter dan verwachte kwartaalresultaten bekend, maar moest nu 0,4% achteruit tot 583 pence. Shell Transport verloor 0,5% tot 486 pence. De oliewaarden hebben te lijden onder de lagere olieprijs. Uit de wekelijkse cijfers blijkt dat de Amerikaanse voorraden sterk zijn gestegen.

Mijnbouwgigant BHP Billiton bleef in het derde kwartaal van zijn boekjaar onder de verwachtingen van analisten. In plaats van de verwachte USD 439 miljoen was er slechts USD 406 miljoen winst als gevolg van lagere olie-, aluminium- en koperprijzen. BHP uitte ook zijn bezorgdheid over de kracht en het doorzettingsvermogen van het economisch herstel. BHP verloor 0,3% tot 365,75 pence. Sectorgenoot Anglo American ging eveneens 0,5% lager tot 1077 pence en Rio Tinto 0,2% tot 1272 pence.

In de banksector zakte HBOS, de grootste Britse specialist in hypotheekleningen, met 1,6% tot 818,5 pence. Merrill Lynch verlaagde het advies voor HBOS van "buy" tot "neutral".

ScottishPower wipte 4,5% hoger tot 412,75 pence, nadat de energiegroep een hogere jaarwinst voor belastingen, uitzonderlijke items en goodwill bekendmaakte dan analisten hadden verwacht, met name GBP 567 miljoen in plaats van GBP 536 miljoen.

Mobilofoongigant Vodafone won 0,9% tot 111,75 pence. In de markt doet het gerucht de ronde dat Vodafone een bod zal uitbrengen op SFR, de op een na grootste mobilofoonoperator in Frankrijk, mocht hoofdaandeelhouder Vivendi Universal besluiten zich terug te trekken. Concurrent mmo2, een aandeel dat dit jaar bijna gehalveerd is in waarde, steeg 4,6% tot 45,50 pence na een koopadvies van Schroder Salomon.

De kledingketen Matalan mocht 3,6% bijschrijven tot 363,5 pence na de bekendmaking van puike resultaten. Matalan zag in het afgelopen boekjaar de winst voor belastingen met 30% stijgen bij een 45% hogere omzet.

In dezelfde sector rapporteerde Laura Ashley een iets lager brutoresultaat over het voorbije boekjaar. Dit jaar nam de keten echter een zwakke start, met een 5% lagere omzet in de eerste 13 weken van 2002. Laura Ashley kondigde ook aan geen dividend uit te keren. Het aandeel kelderde 15,4% tot 19,25 pence.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud