Advertentie

Europa zet verliesreeks verder

De Europese aandelenmarkten zijn voor de vijfde beursdag op rij lager geeindigd. Waarnemers vrezen dat de opgelopen verliezen van vorige week beleggers aanzetten om hun aandelen te verkopen en te kiezen voor vastrentende effecten. De ochtendwinsten in Wall Street verkleinden op het einde van de handelsdag de verliezen van de Europese beurzen.

(tijd) Onder andere de yen leverde beleggers kopzorgen. De Japanse munt noteert op het hoogste niveau in drie maanden tegenover de dollar, wat grote gevolgen heeft voor investeerders wereldwijd.

Op Europees macro-economisch niveau bleek vandaag dat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de eurozone in februari lager is uitgekomen dan verwacht. De zogeheten Reuters Purchasing Managers Services Index belandde op een stand van 57,5, terwijl economen uitgingen van een indexcijfer van 57,6. In januari kwam de index uit op 57,9.

De DJ Stoxx50 sloot 0,9 procent lager op 3.580,52 punten. De index speelde op 5 beursdagen meer dan 6 procent kwijt. Maandag telde de korf 5 stijgers en 1 stabiel aandeel tegenover 44 dalers. De DJ EuroStoxx ging 0,8 procent lager, tot 3.980,06 punten. De EuroNext100-index verloor 0,9 procent tot 938,55 punten. In Londen daalde de FTSE met 0,9 procent, de Parijse CAC40 ging 0,7 procent lager. De DAX en de AEX zakten 1 procent.

HSBC Holdings, de Europese bank met de grootste beurswaarde, won 1,2 procent tot 897 pence. De nettowinst van HSBC zakte in het tweede halfjaar van 2006 met 5,7 procent als gevolg van wanbetalingen van klanten en dalende inkomsten uit investeringsbankieren. De winst lag wel boven de analistenprognoses. De andere Europese banken deden het minder goed. In Madrid daalde BBVA bijvoorbeeld met 1,8 procent tot 17,57 euro. Banco Santander verloor 1,8 procent tot 13,40 euro. Volgens geruchten in de banksector koopt de bank aandelen van Capitalia, de derde grootste bank in Italie. Capitalia won 0,6 procent tot 6,45 euro.

De grondstofaandelen stonden onderaan. Wen Jiabao, de premier van China, liet maandag verstaan nog meer maatregelen te zullen nemen om de Chinese economie af te remmen. De koperprijs, de voorbije jaren enorm gestegen onder impuls van het Chinese wonder, zakte met meer dan 3 procent. BHP Billiton, het grootste mijnbedrijf ter wereld, verloor 1,9 procent tot 983,5 pence. Sectorgenoot Rio Tinto daalde met 0,7 procent tot 2.667 pence. Anglo American ging 1,7 procent lager tot 2.382 pence.

Een daling van de olieprijs oefende invloed uit op oliemaatschappij Total. Het aandeel verloor 1,2 procent 49,3 euro. De prijs voor een vat ruwe Brent-olie noteerde in Londen aan het eind van de handel ruim 1 procent lager. Er heerst bezorgheid dat de wereldwijde afzwakking van de economische groei de consumptie van brandstof zal doen terugzakken.

British Airways zakte 6,1 procent 499,25 pence. De VS en de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de verzachting van de regels betreffende de transatlantische vluchten. Momenteel heeft slechts een aantal vliegtuigmaatschappijen, waaronder British Airways, het recht om van Londen Heathrow naar de VS te vliegen, maar daar zou verandering in komen met meer concurrentie tot gevolg. BA haalt ongeveer 60 procent van zijn inkomsten uit transatlantische vluchten.

De geruchtenmolen in de energiesector draait op volle toeren. Volgens Der Spiegel zou E.ON een belang in Enel willen kopen om zo de hand te kunnen leggen op de aandelen van Enel in de Spaanse energiegroep, waar E.ON al een tijdje op aast. Enel steeg 0,6 procent tot 7,93 euro en Endesa leverde 1,7 procent in tot 37,85 euro. E.ON sloot onveranderd op 95,82 euro.

In Amsterdam sloot de bankgroep ABN AMRO 0,1 procent lager op 27 euro. ABN Amro maakte bekend de Pakistaanse Prime Bank over te nemen. De Nederlandse grootbank betaalt voor een belang van 93,4 procent 13,8 miljard Pakistaanse roepie, ofwel 172 miljoen euro. Daarnaast wil de bank een bod uitbrengen op de resterende aandelen. ABN AMRO biedt de huidige aandeelhouders 54 Pakistaanse roepie per aandeel. Op dit moment is ABN AMRO al de op twee na grootste buitenlandse bank van Pakistan.

Maarten Gommeren maarten.gommeren@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud