Advertentie

Europese banksector: -10%

©AFP

Een kapitaalverhoging bij HSBC, bestempeld als een ‘gezonde’ bank, en een nieuwe kapitaalinjectie bij AIG, zetten de aandelen van Europese banken en verzekeraars op zwaar verlies. De Stoxx50 verloor 5,6 procent tot 1.670,84 punten, het laagste peil sinds de herfst van 1996.

(tijd) - Het aandeel van de Britse bank HSBC kelderde 18,8 procent. HSBC gaat bij privé-investeerders 12,5 miljard Britse pond vers kapitaal ophalen om zijn kapitaalbuffer te versterken. Dat meldde de bank bij de publicatie van zijn jaarresultaten. De nettowinst daalde in 2008 met 70 procent, het dividend met 29 procent. HSBC gaat bovendien zijn activiteit consumentenkredieten HSBC Finance in de VS stopzetten. Het kocht die business in 2003, een overname waar het nu heel veel spijt van heeft.

HSBC hield tot op heden goed stand in de financiële storm en staat te boek als een relatief gezonde bank. Nu blijkt dat ook HSBC extra cash nodig heeft, stelt men zich vraag wat de 'minder gezonde' banken nog te wachten staat. De Europese bankenindex verloor net geen 10 procent.

Martin Blessing, gedelegeerd bestuurder van Commerzbank, joeg zijn aandeelhouders de stuipen op het lijf zonder dat dat eigenlijk hoefde. Hij zei in een gesprek met Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dat Commerzbank misschien nog meer overheidsgeld nodig heeft. Hij voegde daar wel aan toe dat dit scenario nu niet aan de orde is. Maar de suggestie alleen al was voldoende. Het aandeel zakte 6,9 procent.

Ook verzekeraars stonden fel onder druk. Ook hier heerst de vrees voor verdere kapitaalverhogingen nu blijkt dat de Amerikaanse verzekeraar AIG nog eens 30 miljard dollar overheidssteun krijgt in ruil voor een groter overheidsbelang. ING (-8,6%) en AXA (-3,6%) zakten fors.

Het was niet enkel kommer en kwel. De supermarkketen Ahold (+1,4%), het Franse mediabedrijf Vivendi (-0,6%) en Volkswagen (-0,5%) legden een puik jaarrapport neer: winstgroei en een verhoging van het dividend.

'Ahold was één van de weinige lichtpuntjes op de beurs', zei Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. 'Ze hebben de zaken goed voor elkaar en dat is een knappe prestatie in dit klimaat.'

'Het jaarrapport van Vivendi toont dat het een relatief recessiebestendig business model heeft', zegt een analist.

Volkswagen zegt wel dat de winst dit jaar zal dalen maar het bedrijf is vastberaden zijn marktaandeel uit te breiden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud