Advertentie

Europese bankwaarden andermaal onderuit

©REUTERS

De Europese beurzen reageerden diep ontgoocheld op de verse kapitaalinjectie voor de Amerikaanse bankreus Citigroup. De verliezen liepen op tot meer dan 4 procent, maar werden bij de slotbel beperkt tot zowat 2 procent. Bezorgdheid over de mogelijke negatieve impact van de budgetplannen van de Amerikaanse president Obama haalde de farmawaarden onderuit.

Van de vlaag van optimisme die de Europese bankwaarden donderdag nog fors hoger joeg, viel vrijdag niets meer te merken. Lloyds Banking moest beleggers teleurstellen met de mededeling dat het geen akkoord wist te bereiken over garanties van de Britse overheid.

Donderdag had de hoop op zo'n overheidswaarborg het aandeel ruim 30 procent hoger gestuwd. Bovendien biechtte de groep ook een 80 procent lagere jaarwinst op van 807 miljoen pond. Maar HBOS, de bankgroep die vorig jaar werd overgenomen door Lloyds dook vorig jaar voor 7,5 miljard pond in het rood. Die dubbele ontgoocheling deed het aandeel 22,3 procent lager ploffen. Royal Bank of Scotland, eveneens een van de winnaars van donderdag met een winst van ruim 25,5 procent, donderde vrijdag 20 procent lager.

De banken die actief zijn in Oost-Europa reageerden negatief op het nieuws dat de Wereldbank, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) en de Europese Investeringsbank de banken in Oost-Europa een lening van 24,5 miljard euro zal verstrekken. In Wenen ging Erste Bank 1 procent lager, terwijl Société Générale (via Rosbank actief in Rusland) 4,9 procent afkalfde.

Behalve het slechte bankennieuws speelde ook de groeiende bezorgdheid over de omvang en duur van de crisis de Europese aandelenmarkten parten. Eens te meer bleek die twijfel vooral de grondstoffenwaarden parten spelen. In Oslo ging Norsk Hydro, de vijfde grootste aluminiumproducent ter wereld, 8,2 procent onderuit nadat analisten van Goldman Sachs een verkoopadvies hadden gegeven voor het aandeel. Volgens Goldman Sachs zullen de metaalprijzen nog een tijd onder druk staan.

De farmawaarden behoorden eveneens tot de verliezers van de dag. Beleggers vrezen dat de nieuwe begrotingsplannen van de Amerikaanse president Obama de winsten van de grote geneesmiddelenproducent kunnen afromen. De regering-Obama wil het consumenten immers gemakkelijker maken om goedkopere, generische geneesmiddelen te kopen. AstraZeneca verloor hierdoor 4,8 procent, terwijl Sanofi-Aventis met 3,9 procent terugviel. Roche daalde in Zürich met 2,2 procent in waarde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud