Advertentie

Europese beursindexen achtervolgd door twijfels

foto afp ©AFP

De Europese aandelenmarkten zijn woensdag met gemengd resultaat geëindigd. Dalende grondstoffenprijzen, een onverwacht forse klim van de Britse werkloosheid en een zwakke start op Wall Street deed op de meeste Europese beurzen de openingswinsten in rook opgaan.

(tijd) - In Parijs verloor de CAC40 1,4 procent, terwijl de Londense FTSE 100 0,3 procent moest inleveren. Frankfurt wist dan weer een winst van 0,2 procent te behouden, terwijl ook de DJ EuroStoxx50 0,3 procent hoger ging tot 2.019,19 punten.

Na de heropleving van de afgelopen dagen lijken de meeste Europese beleggers even aan een adempauze toe. Tegelijkertijd steekt hier en daar ook opnieuw de bezorgdheid over de omvang van de huidige crisis de kop op. Die twijfel werd er niet kleiner op toen in de loop van de dag bleek dat de werkloosheid in Groot-Brittannië tot het hoogste peil in 12 jaar is geklommen - meteen de grootste stijging sinds 1971.  

Verder bleef het uitkijken naar het rentebesluit dat de Amerikaanse Federal Reserve later op de dag zou nemen. Waarnemers verwachtten niet dat de Fed de rente zou wijzigen, maar de markt hoopte wel op verdere uitleg over de recessie in de VS.

Met het pessimisme over het economische herstel neemt ook de schrik voor dalende bedrijfswinsten toe. Dat was  duidelijk te zien bij Volkswagen. Het aandeel verloor 1,3 procent op 213,50 euro nadat een magazine had geschreven dat Volkswagens winst dit jaar tot 90 procent lager kan uitvallen, iets wat prompt werd ontkend door de groep uit Wolfsburg.

Nog in Duitsland viel chemiegroep Lanxess met 10,3 procent terug tot 11,70 euro nadat het bedrijf een vierdekwartaalverlies van 41 miljoen euro had gerapporteerd.

Ook de grondstoffenwaarden stonden opnieuw onder druk. De dalende olieprijs zadelde Shell in Amsterdam op met een verlies van 4 procent op 16,76 euro. In Parijs viel Total met 1,6 procent terug tot 37,22 euro.

Beter verging het de bankaandelen, de op een na best presterende sector gisteren. In Milaan veerde UniCredit, de grootste bank van Italië op met 19,1 procent tot 1,15 euro. De groep kondigde weliswaar aan 4 miljard euro aan overheidssteun nodig te hebben, maar wist beleggers te overtuigen met beter dan verwachte kwartaalcijfers.     

PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud