Advertentie

Europese beurzen 2 procent omlaag

©EPA

Een golf van slecht nieuws en onheilspellende analistenrapporten zette de hele Europese banksector onder druk. De markt maakt zich zorgen over de stand van zaken bij onder meer Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds Banking, BNP Paribas en Deutsche Bank. Slecht bankennieuws vanuit de VS deed daar nog eens een schepje bovenop.

(tijd) -  Die onheilstijdingen duwden de Stoxx50 1,9 procent lager tot 1.935,88 punten. De Eurostoxx50 verloor 2,3 procent tot 2.200,80 punten. De nationale indices boekten verliezen tot 2,2 procent.

Met een verlies van 7,3 procent was de banksector met een ruime voorsprong de zwaarste verliezer binnen de brede Stoxx600-index. Helemaal onderaan bengelde het aandeel van Lloyds Banking Group. Dat is de nieuwe entiteit die ontstond uit het samengaan van de Britse banken Lloyds TSB en HBOS. Het aandeel kreeg een opdoffer van 31,3 procent. ‘De bank die is ontstaan uit die twee, heeft problemen op het vlak van kapitaalpositie, financiering en de waarde van de activa’, schreven analisten van Merrill Lynch in een rapport. De markt vermoedt dat een nationalisering van de bank onvermijdelijk begint te worden. Het management verzet zich echter tegen de plannen van de Britse overheid om het bestaande belang van 43 procent op te trekken.

Dat gebeurde eerder al bij Royal Bank of Scotland. Die bank waarschuwde eerder deze week voor een potentieel recordverlies voor een Britse onderneming. De overheid trok zijn belang in de bank intussen op tot 70 procent. Daar worden wel voorwaarden aan gekoppeld. Premier Gordon Brown ergert zich aan het feit dat de banken de beschikbaarheid van krediet beperken, en wil dat RBS meer geld leent aan ‘gezonde projecten’. Een belangenvereniging van kleine aandeelhouders verzet zich tegen wat ze een ‘sluipende nationalisering’ noemen. RBS-topman Stephen Hester erkent dat zijn bedrijf als ‘proefkonijn’ wordt gebruikt. RBS verloor gisteren 11,2 procent.

Ook andere Europese banken lijken in slechte papieren te zitten. Dat verklaart de verliezen bij BNP Paribas (-13,3%) en Deutsche Bank (-5,1%). Bank of Ireland, dat dinsdag 60 procent zakte, boekte een mooie winst van 17,6 procent nadat de overheid liet weten de bank niet te willen nationaliseren.

In de schaduw van de omlaag duikende banksector, beleefde de technologiesector gisteren eveneens een rotdag. Dat was te wijten aan Logitech, dat van plan is om tot 600 banen te schrappen. Het bedrijf reageert daarmee op de afbrokkelende rendabiliteit als gevolg van de economische groeivertraging. Het aandeel verloor 11,4 procent. Sectorgenoten zoals Infineon (-11%) worden mee omlaag getrokken.

Een zeldzaam lichtpuntje kwam van de producent van luxekledij en handtassen Burberry. Die verraste de markt met beter dan verwachte omzetcijfers. Het aandeel werd daarvoor beloond met een winst van 12,4 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud