Europese beurzen beginnen de week hoger

De Europese beurzen genoten vandaag nog na van de verlaging van de discontorente door de Fed. Ook het nieuws dat Lehman Brothers zijn advies voor de financials optrok, deed de markten deugd. Na de opening van Wall Street moesten de beurzen wel wat inleveren. De mijnwaarden, die profiteerden van de stijgende metaalprijzen, noteerden de grootste winsten.

(tijd) 'De beslissing van de Federal Reserve om de discontorente te verlagen, zorgde voor een positief sentiment onder beleggers', klonk het bij een waarnemer. 'De sereniteit op de markten lijkt wat teruggekeerd', zei een andere waarnemer.

De DJ Stoxx50 finishte op 3.658,19 punten, een winst van 0,4 procent. Eenzelfde stijging bij de DJ Eurostoxx50, die op 4.173,29 punten sloot. Alle nationale beurzen stonden op winst. Londen won 0,2 procent, terwijl Parijs 0,7 procent hoger eindigde. In Frankfurt steeg de DAX 0,4 procent. De grootste winst was voor Amsterdam, waar de index er 1,1 procent bij deed.

De financiele waarden profiteerden naast de verlaging van de discontorente van een adviesverhoging van Lehman Brothers. Het beurshuis trok zijn advies voor de financiele sector op van neutral naar overweight. Binnen de sector blijft het overweight-advies voor verzekeraars behouden. Voor de banken is het advies opwaarts bijgesteld van underweight naar overweight.

Prudential, de derde Britse verzekeraar, won 1,1 procent tot 657,50 pence. UniCredit, de grootste Italiaanse bank, deed er 1,2 procent bij tot 6,19 euro. Duitslands grootste, Commerzbank, eindigde op 30,25 euro, een winst van 0,6 procent. Man Group, de grootste beursgenoteerde hedgefundspecialist ter wereld, spurtte 3,6 procent hoger tot 475,69 pence.

De grootste bank van Frankrijk, BNP Paribas, noteerde quasi stabiel (+0,1%) op 78,30 euro. De Franse minister van Financiën liet verstaan dat BNP Paribas 'snel' de drie investeringsfondsen gaat heropenen die ze eerder door de kredietzorgen had bevroren.

Onder de Europese mijnaandelen ging BHP Billiton gezwind 4,3 procent hoger tot 1.276,06 pence. 's Werelds grootste mijnbedrijf profiteerde net als Rio Tinto, dat 3,9 procent won tot 3.097,35 pence, van de stijgende metaalprijzen. Die werd hoger gezet omdat de vrees voor een vertraging van de economische groei wat is weggeëbd als gevolg van de verlaging van de discontorente.

Alitalia veerde 5,3 procent op tot 0,84 euro. Volgens een Italiaanse krant zou Air France-KLM groep samen met een private equitygroep een belang van 39 procent in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij willen verwerven.

Rabobank Groep zou volgens een Duits tijdschrift interesse hebben voor IKB Deutsche Industriebank (+1,4% tot 13,23 euro).

Deutsche Telekom tot slot, eindigde op 13,47 euro, een stijging van 2,1 procent. De telecomgroep kreeg van de Europese regulatoren groen licht voor de overname van Orange Nederland.

Koen Dedobbeleer koen.dedobbeleer@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud