Advertentie

Europese beurzen beginnen slecht aan de week

De beursvloer van Frankfurt (Foto Bloomberg)

De Europese beurzen zijn zwak aan de week begonnen na een winstwaarschuwing van Toyota. De verliezen liepen voor sommige indexen op tot meer dan 2 procent. Cyclische aandelen zaten wederom in het slop, defensieve sectoren zoals farma en voeding hielden de schade binnen de perken.

De handelsweek begon slecht voor de Europese beurzen, toen autobouwer Toyota na het slot van de beurs van Tokio de markt opschrikte met een forse winstwaarschuwing. De autoconstructeur, die tot dusver doorging voor een van de betere leerlingen van de autoklas, denkt door de zware economische crisis operationeel in het rood te duiken voor het lopende boekjaar. In Europa zakte Volkswagen het meest (-6,4% tot 267,82 euro). Handelaars wezen op de dure waardering van het aandeel Volkswagen in vergelijking met zijn sectorgenoten. 'Daardoor valt het aandeel zwaarder terug, als er slecht nieuws uit de sector komt.'

Beleggers zijn er ook niet echt overtuigd van het reddingsplan voor de Amerikaanse autobouwers. Op Wall Street kelderden de koersen van GM en Ford met meer dan 10 procent, ondanks een miljardeninjectie van de Amerikaanse overheid vorige week vrijdag. De markt denkt dat de autobouwers later opnieuw zullen moeten bedelen om cash. Sommige analisten denken zelf dat GM zelfs met overheidshulp december niet zal overleven.

Ook de uitspraken van Joe Biden, de toekomstige vice-president van de VS, brachten weinig zoden aan de dijk. Die zei tijdens het weekend dat de Amerikaanse economie er slechter voorstaat dan aanvankelijk aangenomen. 'De dag van onze inauguratie moeten we ons zorgen maken over een verdere instorting van de economie in de VS', zei Biden.

De grondstoffen- en oliegerelateerde waarden kregen opnieuw klappen. ArcelorMittal (-7% tot 16,51 euro) zakte fors. Vorige week zei de Zwitserse zakenbank UBS in een rapport dat de vraag naar staal in 2009 voor het eerst sinds 1999 kan terugvallen. UBS voorziet een terugval van 9 procent.

Ook bankaandelen moesten op weinig sympathie rekenen. De Ierse overheid pompte tijdens het weekend 5,5 miljard euro in 's lands grootste banken, maar dat mocht niet baten. De koers van Bank of Ireland explodeerde eerst met meer dan 30 procent, om diep in het rood te sluiten (-11,2% tot 0,68 euro). Anglo Irish Bank (+9,4% tot 0,35 euro) legde een omgekeerd parcours af. De koers ging eerst fors lager, maar in de laatste handelsuren kwam toch winst op het bord.

In Parijs bleven beleggers inhakken op de koers van BNP Paribas (-2,3% tot 29,66 euro). Het aandeel zakte naar zijn laagste peil sinds de fusie van Banque Nationale de Paris en Paribas in 1999. 'Beleggers haten onzekerheid', zei een analist. 'En onzekerheid is wat BNP Paribas achtervolgt.' De topman van BNP Paribas, Baudouin Prot, zei aan de Franse krant Les Echos dat er snel een oplossing uit de bus moet komen in het dossier rond Fortis. Hij zei ook dat BNP Paribas een overname van Fortis niet per se nodig heeft.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud