Advertentie

Europese beurzen beginnen slecht aan week

©REUTERS

De Europese beurzen zijn diep in het rood aan de week begonnen. Nochtans kwam het Duits ondernemersvertrouwen licht boven de verwachtingen uit. Een erg pessimistisch rapport van de Wereldbank ging echter met alle aandacht lopen.

Heel even werd er gehoopt dat het Duitse ondernemersvertrouwen de beurzen nog overeind kon helpen. Dat is in juni voor de derde keer op rij gegroeid. De zogeheten Ifo-index steeg naar 85,9, van 84,2 een maand eerder. Vooraf geraadpleegde economen gingen uit van een geringere stijging tot 85,3. Het huidige peil van 85,9 is het hoogste sinds december 2008.

Het cijfer kon geen zoden aan de dijk brengen. ‘Een tijdje geleden was iedereen tevreden geweest met dit cijfer’, zegt Philippe Gijsels, aandelenstrateeg bij Fortis Bank. ‘Vandaag is het geen hard bewijs van een herstelde economie. De moeder aller berenmarktrally’s is over.’

De Eurostoxx50 zakte 3,1 procent, de Stoxx50 ging 2,5 procent onderuit.

Fusie

De grondstoffensector liep in de kijker. Het Brits-Zwitserse mijnbouwbedrijf Xstrata heeft concurrent Anglo American benaderd voor een fusie. Volgens het in Zwitserland gevestigde Xstrata is een samensmelting van beide ondernemingen zeer aantrekkelijk vanwege de aanvullende activiteiten. Bovendien zou een fusie financiële flexibiliteit opleveren om toekomstige groei te financieren. Anglo American liet wel weten dat de gesprekken zich nog maar in een erg pril stadium bevinden. Vrees dat Xstrata in het geval van een fusie zijn belang in Lonmin zal moeten afstoten, duwde het aandeel 6,7 procent lager. Anglo American kon wel profiteren van het nieuws, en won 4,6 procent.

De energiewaarden volgden de olieprijs lager. Vrijdag ging de waarde van het 'zwarte goud' al onder de 70 dollar per vat, maandag werd die trend voortgezet. Omstreeks 18.00 uur moest de Brent in Londen 3,8 procent lager tot 66,59 dollar. Oliegebonden waarden zoals Shell, StatoilHydro en Total verloren tussen 3,3 en 7,7 procent.

In Londen was British Airways de grootste verliezer. Virgin-topman Richard Branson heeft in een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph de Britse regering aangemaand geen staatsgeld in concurrent British Airways (BA) te pompen. 'De maatschappij is zo goed als waardeloos', volgens Branson. Een woordvoerder van BA liet weten dat staatssteun nooit aan de orde is geweest, maar dat kon beleggers niet overtuigen. Het aandeel ging 8,6 procent onderuit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud