Europese beurzen beginnen week vol optimisme

De Europese beurzen zijn positief gestemd aan de week begonnen. De grondstoffensector staat bovenaan de tabellen dankzij overnamespeculatie. Ook de autosector doet het goed, het gerucht doet de ronde dat Porsche Volkswagen zou willen opsplitsen. Ook de euro blijft doorstijgen nu de speculatie groeit dat de Federal Reserve deze week op nieuw zijn basisrente omlaag zal halen.

(tijd) - De prijs voor een vat ruwe Brent-olie tikte maandagochtend in Londen enkele keren de grens van 90 dollar per vat aan, een record. Rond 12.15 uur staat de Brent-future op 89,48 dollar (+0,9%). De voorbije drie handelsdagen won de olieprijs meer dan 6 procent door onder andere geopolitieke spanningen aan de Turks-Iraakse grens en de zwakke dollar.

Ook de euro noteert nog maar eens op een nieuw recordpeil. Vanmorgen ging een euro voor 1,4438 dollar over de toonbank, momenteel is de eenheidsmunt voor de eurozone 1,4418 dollar waard (+0,2%). De markt gaat er steeds meer vanuit dat de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, op 31 oktober zijn basisrente verlaagt. Een krimpend renteverschil tussen de VS en de eurozone maakt beleggingen in de greenback minder aantrekkelijk.

De grondstoffensector staat helemaal bovenaan de Europese koerslijsten. Consolidatiespeculatie duwt vrijwel alle mijnaandelen hoger, nu de Brits-Zwitserse mijnbouwgroep Xstrata Jubilee Mines , de vijfde nikkelproducent van Australie, overneemt voor 2,8 miljard dollar. In Londen gaan Xstrata (+1,8% tot 3.591 pence), Rio Tinto (+2,9% tot 4.545 pence) en Anglo American (+2,9% tot 3.338 pence) vlotjes hoger.

Volgens een bericht in het Duitse economische blad WirtschaftsWoche overweegt Porsche om Volkswagen op te splitsen. Porsche heeft 31 procent in VW. De hele autosector krijgt vleugels; Volkswagen stijgt 3,8 procent tot 188,49 euro, het Franse Renault klimt 3,8 procent tot 115,08 euro. Porsche, dat het bericht ontkent, houdt het zelf op een plus van 0,3 procent tot 1.830,45 euro.

In de financiële sector zijn alle ogen gericht op de Zwitserse zakenbank UBS. Die zou naar eigen zeggen in het vierde kwartaal nog meer moeten gaan afschrijven door aanhoudende subprime-perikelen. Op 30 oktober komt UBS met cijfers voor het derde kwartaal. Het vierde kwartaal van 2007 is volgens UBS wel goed begonnen, maar de bank durft daaruit niet te concluderen dat het kwartaal net zo goed zal blijven als het begon en dat de huidige moeilijkheden op korte termijn opgelost zullen zijn.

UBS bevestigt wel dat het in het derde kwartaal niet dieper in het rood zal gaan dan aanvankelijk aangenomen (600 tot 800 miljoen euro). Daar put de markt moed uit, want het aandeel stijgt 0,7 procent tot 62,35 Zwitserse frank. Sectorgenoten Unicredito (+1,9% tot 5,71 euro), BBVA (+1,8% tot 17,02 euro) en Credit Suisse (+1,7% tot 77,2 euro) stijgen mee.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud