Advertentie

Europese beurzen beperken schade dankzij Greenspan

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen putten moed uit de toespraak die Fed-voorzitter Alan Greenspan hield voor de Amerikaanse Senaat. De aandelenmarkten waren met overtuigende winstcijfers van start gegaan, moesten die trend afbreken omdat lagere futures in de VS op een openingsverlies voor Wall Street wezen, maar herstelden na de sussende woorden van Greenspan.

De Euro Stoxx50 steeg met 0,2% tot 2.713,7 punten en de Europe Stoxx50 won 0,3% tot 2.658 punten. In onze buurlanden steeg Londen met 0,7% en Frankfurt met 1,7%. Parijs daalde met 0,2% en Amsterdam met 1,1%. De Euronext100 ging 0,5% lager tot 587,3 punten.

Om vier uur stak Fed-voorzitter Alan Greenspan de kwakkelende aandelenmarkten een helpende hand toe. "De fundamenten voor een volgehouden gezonde economische groei zijn aanwezig", klonk het. De Centrale Bank trok ook haar prognose voor de economische groei voor de VS op. Waar ze eerder nog mikte op een groei van 2,5 tot 3%, ligt de lat nu op 3,5 tot 3,75%. Toch was het optimisme niet eenduidig. Greenspan wees er op dat nog meer boekhoudschandalen het economisch herstel kunnen bedreigen.

Ook binnen de sectoren kwam heel wat richtinggevend nieuws vanuit de VS overgewaaid. De autosector reageerde positief op de kwartaalcijfers die General Motors publiceerde. De winst steeg in het tweede kwartaal van USD 1,03 naar USD 2,43 en was licht beter dan verwacht. DaimlerChrysler, dat donderdag met kwartaalresultaten naar buiten komt, won 3,8% tot EUR 45,35. Volgens The Wall Street Journal zal de Duits-Amerikaanse autobouwer dan zijn vooruitzichten voor de rest van het jaar optrekken. Volkswagen won 1,6% tot EUR 41,03.

In de Europe Stoxx50 daalden 24 aandelen en stegen er 26. Farmabedrijven hadden het moeilijk. GlaxoSmithKline verloor 2,4% tot 1.147 pence. Concurrent Novartis brengt sneller dan verwacht een generisch alternatief op de markt voor GlaxoSmithKlines antibioticum Augmentin. Novartis verloor 3,4% tot CHF 56.

Philips won 1,3% tot EUR 23,5. In de marge van de beter dan verwachte halfjaarcijfers kondigde de Nederlandse elektronicagroep verder beterschap van de resultaten aan voor het tweede halfjaar. Bovendien kwam de courante winst in het tweede kwartaal boven de verwachtingen uit. Ericsson ging 0,7% hoger tot SEK 13,8 en het Finse Nokia steeg met 0,8% tot EUR 13,53. Beide telecomproducenten maken deze week nog hun kwartaalcijfers bekend.

SVDB/BH

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud