Europese beurzen bereiken nieuw dieptepunt

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen bereikten een nieuw dieptepunt op vrijdag. De beleggers willen tekenen zien van economische beterschap en hogere bedrijfsresultaten. Zolang dat niet gebeurt, stappen zij massaal uit aandelen. De verliezen troffen alle sectoren, maar zijn het meest uitgesproken voor de technologie-, telecom- en media-aandelen.

De bekendmaking dat het Ameikaanse consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan sterker daalde dan verwacht, gaf de beurzen omstreeks 15.30 uur een extra klap. De ergste verliezen werden tegen het einde van de handelsdag uitgevlakt. De DJ Euro Stoxx50 noteerde om 19.00 uur 2,7% lager op 3056,45 punten. De DJ Europe Stoxx50 zakte 2,4% tot 3010,98 punten. De meeste beurzen verloren tegen de drie procent. Londen verloor 3%, Parijs 2,9%, Amsterdam 2,7%. Frankfurt verloor 3,7%.

Uit Europa kwam vrijdagochtend ook al ontgoochelend nieuws. In Italie kende de industriele productie in april de sterkste daling in vijf maanden, wat vooral te wijten is aan de algemene staking tegen het sociale beleid van premier Berlusconi. Positieve geluiden kwamen daarentegen uit het VK, waar de werkloosheid in mei is teruggevallen tot 3,1%.

De DJ Europe Stoxx50 telde maar drie stijgers: Ericsson herstelde verder met een winst van 4,1% tot SEK 18,00. Nokia won 1,1% tot EUR 13,27 en Astrazeneca 0,7% tot 2.760 pence.

Grootste verliezer is de Britse verzekeraar CGNU met een verlies van 4,8% tot 523 pence. De mediagroep Vivendi Universal zakte 4,2% tot EUR 27,88. Vivendi Universal en Telenor hebben eindelijk een akkoord bereikt over de verkoop van Vivendi's 50%-belang in het betaaltelevisiebedrijf Canal Digital aan de Noorse telecommaatschappij. Vivendi krijgt 2,15 miljard Noorse kroon, een pak minder dan aanvankelijk gedacht.

Ook in de telecomhoek was het huilen met de pet op. De omzetwaarschuwing van het netwerkbedrijf Lucent Technologies speelde de sector parten. Bij de operatoren kelderde Vodafone 3,7% tot 91 pence. France Telecom verloor maar liefst 7% tot EUR 15,85 en Deutsche Telekom 3% tot EUR 9,9.

Cap Gemini, het grootste Europese computerdienstenbedrijf, moest 4,2% lager tot EUR 45,3 na eerder bijna 10% lager te hebben gestaan. Merrill Lynch verlaagde het advies tot "sell/reduce" en verwijst daarbij naar de lagere groeiverwachtingen voor omzet en winst. Goldman Sachs verlaagde dan weer het koersdoel voor de Franse groep.

GDC/KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud