Advertentie

Europese beurzen blij met plan-Geithner

©AFP

Net als de Aziatische beurzen boeken de Europese aandelenmarkten maandag winst. Ze worden hoger gestuwd door de verwachting dat het plan van de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner om de banken te verlossen van hun toxische activa, de kredietverlening en daarmee de economische groei zal stimuleren. In Brussel doen de financials het goed en laten ook IBt en Duvel Moortgat zich positief opmerken.

(tijd) - Medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Financiën maakten zondagavond bekend dat het de bedoeling is een soort 'bad bank' op te richten die in een eerste fase voor 500 miljard dollar aan rommelkredieten zou overnemen van de Amerikaanse banken. Dat bedrag kan uitgebreid worden tot 1.000 miljard dollar. Minister Geithner zal het plan later vandaag toelichten.

Omstreeks 13.50 uur stijgt de EuroStoxx50 met 1,4 procent en staat de Stoxx50 1,3 procent in de plus. Vooral de financials boeken forse winsten. Autoconstructeur Daimler ging aanvankelijk fors hoger op het nieuws dat Aabar Investments, een staatsfonds uit Abu Dhabi, via een kapitaalverhoging een belang van 6,9 procent in de groep verwerft; intussen is die winst wel geheel verdwenen.

De Bel20 wint 1,1 procent. Net als elders in Europa staan de financials vooraan. Vooral KBC presteert sterk, met meer dan 11 procent winst; Fortis en Dexia winnen beide ruim 3 procent.

Op de brede markt schiet IBt 14 procent hoger. De producent van implantaten voor het bestrijden van kankertumoren maakte over 2008 uitstekende resultaten bekend en staat er ook voor 2009 zeer goed voor. Het bedrijf kampt intussen met een ruzie tussen haar aandeelhouders, wat tot een wijziging in het eigenaarschap zou kunnen leiden.

Ook Duvel Moortgat heeft het in 2008 erg goed gedaan. De brouwer van speciaalbieren realiseerde voor het eerst meer dan 100 miljoen euro omzet. De groei met 15,5 procent overtrof de eigen prognose. Ook de ebitda-groei (+18%) was veel hoger dan vooropgesteld. Voor 2009 streeft Duvel Moortgat naar verdere groei, maar mout en hop zullen duur blijven. Het aandeel stijgt 4,2 procent.

Koen Lambrecht

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud