Europese beurzen blijven teleurgesteld achter na rentebesluit

De Europese beurzen zijn voor de zesde keer in zeven sessies lager gesloten. Beleggers reageerden teleurgesteld op de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE). Beide organen hielden hun basisrente stabiel wat beleggers niet kon bekoren. 'Hoewel de centrale banken deden wat van hen verwacht werd, snakt de markt toch naar een renteverlaging', aldus een marktpartij. Gunstig nieuws uit de Europese retailsector kwam door de verliezen wat in de schaduw terecht.

(tijd) - De DJStoxx50 sloot 0,7 procent lager, EuroStoxx50 zakte een half procent tot 4.237,62 punten. De brede Stoxx600 zakte voor de zesde keer in zeven sessies tot 345,38 punten. Onder de nationale beurzen presteerde Amsterdam zwak met een verlies van 1,6 procent. De Londense Footsie speelde al zijn winst van 2007 nog maar eens kwijt.

Rond de middag raakte bekend dat zowel de ECB als de BoE zijn basisrente stabiel houdt. ECB-voorzitter Trichet wees in zijn begeleidend commentaar nog maar eens op de inflatierisico's. Daarenboven zei hij dat de ECB klaar staat om in te grijpen indien nodig. Sommige marktenpartijen leidden daaruit af dat we eerder een renteverhoging dan een renteverlaging mogen verwachten in de nabije toekomst.

De chemiewaarden presteerden het slechtst. Het Duitse chemieconcern BASF (-4,4% tot 99,88 euro) was de grootste daler binnen de Stoxx, nadat het aandeel woensdag een recordhoogte had bereikt. Het Amerikaanse beurshuis Goldman Sachs verlaagde zijn koersdoel voor het chemieconcern Dow Chemical uit vrees voor een Amerikaanse groeivertraging. Andere chemiewaarden als Akzo Nobel (-5,2% tot 49,11 euro) en Bayer (-2,2% tot 63,90 euro) zakten mee.

Ook metaalverwerkers werden flink teruggezet. Het Zweedse Boliden (-8,5% tot 69,75 Zweedse kroon), de vierde zinkgroep ter wereld en sectorgenoot van Nyrstar, zakte erg fors. De Zwitserse zakenbank UBS verlaagde zijn advies voor de groep tot 'neutral'. In Amsterdam moest het grootste staalconcern ter wereld ArcelorMittal (-3% tot 45,31 euro) omlaag. UBS ziet de zinkprijs gevoelig zakken in 2008.

De energiesector verloor terrein onder impuls van een dalende olieprijs. Ook een negatief rapport van Merrill Lynch over de Britse oliereus BP (-0,9% tot 605 pence) deed de oliewaarden geen goed. Grote verliezers waren Total (-1,7% tot 57,75 euro), Royal Dutch Shell (-1,9% tot 28,19 euro)  en Statoil, de grootste olieproducent van Noorwegen (-3,2% tot 157 Noorse kroon).

Al die verliezen deden enkele positieve geluiden uit de Europese retailsector verstillen. Zowel de Duitse supermarktketen Metro (+6,8% tot 54,16 euro), eigenaar van onder andere Macro en Mediamarkt, als het Britse Sainsbury (+6,3% tot 388 pence) maakten sterke omzetcijfers bekend. Woensdag kreeg de hele sector nog een oplawaai na slechte cijfers van de Britse kledingretailer Marks & Spencer (-3,5% tot 395 pence).

Heineken (-3,2% tot 42,32 euro) en Carlsberg (-2% tot 604 Deense kroon) verhoogden hun bod op Scottish & Newcastle (+0,8 % tot 724,50 pence) tot 780 pence per aandeel. De Britten wimpelden dat nieuwe voorstel opnieuw af. S&N zegt pas met het gelegenheidsduo aan tafel te gaan zitten zitten bij een bod van minimaal 800 pence per aandeel. Voor analisten is dat een veel te hoge prijs. 'Het wordt zeer moeilijk voor het consortium om bij deze biedprijs waarde te creeeren', luidt het. Beleggers vrezen tevens dat er helemaal geen deal meer uit de bus zal komen, wat verklaart dat het aandeel van S&N amper reageert. 'S&N neemt een zeer agressieve maar gevaarlijke positie in', klinkt het. De consolidatie binnen de biersector is onder andere ingegeven door de stijgende kosten voor bieringredienten, energie en metaal voor blikjes.

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be
Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud