Europese beurzen boeken eerste winst in zes sessies

De Europese aandelenmarkten blijven op winst tijdens de middaghandel. Het is de eerste winst in zes handelssessies. Beleggers maken zich op voor het rentebesluit van de Federal Reserve, dat vanavond om 20.15 uur wordt bekendgemaakt. Algemeen wordt verwacht dat het rentepeil van 5,25 procent wordt gehandhaafd. Mogelijk zal de Fed optimistisch klinken wat de inflatieverwachting betreft.

(tijd) Groot bedrijfsnieuws is er voorlopig niet. Op Euronext Brussel zet Artwork Systems zijn opmars voort. Het aandeel steeg deze week al ruim 10 procent.

De Bel20 stijgt kort na 13 uur met 0,6 procent tot 4.598,66 punten. Agfa-Gevaert is de grootste stijger binnen de index. Het aandeel wint 1,8 procent tot 19,29 euro.

Om 13 uur noteert de DJ Stoxx50 0,7 procent hoger op 3.914,44 punten. De index telt 34 stijgers en 14 dalers. Een aandeel noteert onveranderd. De DJ EuroStoxx50 stijgt 0,8 procent tot 4.447,10 punten en de Euronext100 wint 0,8 procent tot 1.960,90 punten. Ook alle toonaangevende nationale beurzen winnen in de ochtendhandel. Londen stijgt 0,6 procent, Frankfurt wint zelfs 1,1 procent en Parijs wint 0,8 procent. Amsterdam stijgt met 0,9 procent.

De kleinhandelsgroep Delhaize heeft een succesvolle schuldherschikking achter de rug. Delhaize kocht voor 1,1 miljard dollar aan schuldpapier van Delhaize America terug en deed een nieuwe schulduitgifte van 500 miljoen euro en 450 miljoen dollar aan senior notes. De hele operatie, die de financiele flexibiliteit en het schuldprofiel van de groep verbetert, zal in het tweede kwartaal aanleiding geven tot een financiele kost van 103 miljoen euro voor belastingen (aan de huidige wisselkoersen). De impact op de nettowinst over heel 2007 wordt, aan de huidige wisselkoersen, geraamd op 53 miljoen euro. Delhaize wint 0,6 procent tot 73,35 euro.

Solvay en SolVin, de joint venture van Solvay en chemiegroep BASF voor de productie van vinylproducten in Europa, hebben een joint venture gesloten met Sibur LCC voor de bouw van een vinylfabriek in Rusland. Sibur LLC, een dochter van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, en Solvay investeren 650 miljoen euro in de pvc-fabriek in Kstovo. Solvay wint 0,5 procent tot 114,86 euro.

Belgacom verliest 0,3 procent tot 32,88 euro. Jean-Charles De Keyser, die Belgacom TV leidt, zei woensdag dat de groei van het aantal klanten van Belgacom TV behoorlijk herstelt. Dirk Saelens van KBC Securities relativeert dit echter. 'De groei moet ook versnellen na een zwak eerste kwartaal met amper 10.000 nieuwe klanten', zegt hij. 'Bovendien zorgt Belgacom TV slechts voor 0,5 procent van de groepsomzet.' De Morgen meldde donderdagochtend dat er bij Proximus een personeelsleegloop aan de gang is. Tijdens het eerste kwartaal zocht 10 procent van alle werknemers andere oorden op. Daar maakt Saelens zich meer zorgen over. Belgacom gaat voorts zijn plannen voor HDTV versnellen. Concurrent Telenet verliest 0,1 procent tot 25,43 euro.

Op de brede markt gaat Cumerio 1,8 procent omhoog tot 30,50 euro. Het aandeel noteert voor het eerst boven 30 euro, de prijs die Norddeutsche Affinerie biedt per aandeel. Mogelijk zijn er enkele beleggers die gokken dat er nog een tegenbod op de Belgische kopersmelter komt. De Oostenrijkse holdingmaatschappij A-Tec meldde woensdagavond dat ze de voorbije dagen een belang van 5 procent in Cumerio heeft opgebouwd. A-Tec kocht vorige week al een belang van 10 procent in Norddeutsche Affinerie (NA). A-Tec heeft al jaren de koperactiviteiten van Brixlegg onder zijn hoede.

De intenties van A-Tec zijn vooralsnog onduidelijk. Bank Degroof raadt investeerders aan de Cumerio-aandelen nog bij te houden tot er meer duidelijkheid is. 'Deze bizarre situatie is moeilijk in te schatten, maar het zou de voorbode kunnen zijn van een tegenbod', zegt Bernard Hanssens.

De hausse van Artwork Systems is opmerkelijk. Donderdag stijgt het aandeel met 5,3 procent tot 11,74 euro. De weekwinst komt daarmee op meer dan 10 procent. Enkele maanden geleden startte het management van het Gentse softwarebedrijf gesprekken om een alliantie te vormen. Het bedrijf wordt door analisten getipt als één van de volgende overnamedoelwitten. Die analisten voorspelden eveneens de overname van Cumerio.

Kinepolis stijgt met 2,2 procent tot 46,20 euro en herstelt daarmee van de klap van 5 procent begin deze week.

Dirk De Man wordt vanaf 1 september 2007 de nieuwe financieel directeur van Barco. Momenteel bekleedt hij bij Unilin dezelfde functie. Hij volgt Antoon Van Petegem op. Tot eind 2007 is een overgangsperiode voorzien. Barco wint 1,2 procent tot 68,94 euro.

De petroleumaandelen zijn in trek. Ze reageren op de stijging van de olieprijs. In Londen stijgt de prijs voor een vat ruwe Brent-Noordzeeolie met 0,7 procent tot 3.915,02 dollar.

BP wint 1,8 procent tot 598 pence, Statoil gaat 2,6 procent hoger tot 176,5 Noorse kroon en Royal Dutch Shell stijgt 2,2 procent tot 2.000 pence. KBC Securities verhoogde vanmorgen het koersdoel voor een aantal aandelen uit de oliesector. Het Belgische beurshuis verhoogde het advies voor BP van reduce naar accumulate en het koersdoel van 512 tot 640 pence. Voor de Franse oliegroep Total werd het koersdoel opgetrokkken van 63 naar 68 euro. Het aandeel steeg in Parijs met 1,9 procent tot 58,57 euro.

De mijnbouwaandelen profiteren van hogere metaalprijzen. BHP Billiton wint 1,5 procent tot 1.365 pence en Rio Tinto wint 1,2 procent tot 3.733 pence.

Suez en Gaz de France werden woensdag hoger gestuwd door een bericht in Le Figaro dat de regering-Fillon een van de volgende dagen haar fiat geeft voor een fusie tussen de twee nutsbedrijven. Suez stijgt vandaag verder, met 0,7 procent tot 42,0euro, Gaz de France wint 0,4 procent tot37,15 euro.

De Spaanse bouwgroep Acciona stijgt 2,8 procent tot 203,80 euro. Volgens de krant Expansion heeft Acciona windenergieprojecten overgekocht van het Amerikaanse bedrijf EcoEnergy en zal het tot 2009 1,3 miljard euro investeren in hernieuwbare energie in de Verenigde Staten.

Diageo, de producent van onder andere Smirnoff, Johnnie Walker en Guinness, valt met 2,4 procent terug tot 1.039 pence. 's Werelds grootste producent van alcoholische dranken, zegt dat de verkoop in Europa en Azië toenam, maar houdt zijn streefcijfer voor de operationele winstgroei op 8 procent wegens hogere marketingkosten.

Barry Callebaut daalt met 4,2 procent tot 930 Zwitserse frank. De chocolademaker kondigt aan dat het de Amerikaanse snoepproducent Brach's wil verkopen omdat het bedrijf ondermaats presteert. Verder waarschuwt Callebaut voor hogere cacaoprijzen die mogelijk zouden doorwegen op de jaarresultaten.

Vodafone koerst 2,7 procent omhoog tot 168,2 pence. Geruchten doen de ronde dat Vodafone onderhandelt met Apple over de distributie van de nieuwe iPhone. Struikelblokken zouden het toegekende volume en subsidies zijn, aldus een Nederlands magazine.

Nog in Zurich stijgt Nestle met 2,6 procent tot 460,5 Zwitserse frank. Deutsche Bank heeft zijn advies voor het voedingsconcern verhoogd van hold naar buy.

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Evi Kempen evy.kempen@tijd.be

Sebastien Rousseau sebastien.rousseau@tijd.be

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud