Europese beurzen breken verliesreeks af

©BLOOMBERG NEWS

De Europese beurzen sloten voor het eerst in zes handelsdagen af met een beetje winst. Beleggers trokken zich vooral op aan de meevallende cijfers van aluminiumreus Alcoa, die gisteravond het resultatenseizoen op Wall Street aftrapte.

(tijd) - 'Met Alcoa is het resultatenseizoen goed ingezet', klinkt het bij een door Bloomberg bevraagde analist. 'Dat wil echter nog niet zeggen dat de trend voor het resultatenseizoen vastligt, aangezien Alcoa meer dan bedrijven uit andere sectoren profiteert van de wereldwijde stimuluspakketten.'

De Bank of England hield de rente overanderd op 0,5 procent, zoals verwacht. De obligatiemarkt reageerde wel teleurgesteld op de voorlopige weigering van de centrale bank om meer obligaties op te kopen dan oorspronkelijk gepland.

Beleggersgoeroe Warren Buffett verpestte bijna het positiefe sfeertje op de Europese beurzen door te verkondigen dat er nog bijkomende stimuli nodig zijn om de Amerikaanse economie te doen herleven. Buffett noemde het stimuluspakket van 787 miljard dollar dat door het Congress werd goedgekeurd 'een half viagratablet waar allerlei snoepjes door vermengd zijn'.

Gelukkig was er ook nog een positief advies voor Europese aandelen van JPMorgan, omdat de koers-winstratio's in Europa liefst 35 procent lager liggen dan in de VS. Daardoor is het huidige dividendrendement in Europa bijna dubbel zo hoog als in de VS. Ook het stijgende verschil in langetermijnrente tussen de VS en Europa speelt in het voordeel van Europese aandelen. Vooral Duitsland geniet de voorkeur van JPMorgan.

De Stoxx50 eindigde uiteindelijk bijna 1 procent hoger op 2.313,87 punten. De Eurostoxx50 schreef er 0,9 procent bij tot 2040,79 punten. De Duitse DAX was de grootste stijger in Europa met +1,3 procent. De Duitse maker van software SAP droeg daarin zijn steentje bij (+2,7% tot 28,71 euro). SAP kreeg een upgrade van Bank of America van 'neutraal' naar 'kopen'.

Alcoa helpt de Europese grondstoffenwaarden aan winst. Het bedrijf presteerde tijdens het tweede kwartaal minder slecht dan verwacht dankzij saneringen en productieverlagingen. Het bedrijf ziet ook signalen dat de vraag naar aluminium aantrekt. Topman Klaus Kleinfeld spreekt van enkele 'pockets of growth'.

Andere aluminiumproducenten, zoals Norsk Hydro, koersten hoger na het nieuws. Norsk Hydro tikte desondanks toch 0,6 procent lager af op 28,15 Noorse kroon. De mijnbouwers Rio Tinto en Anglo American gingen respectievelijk 3,7 procent hoger tot 1968 pence en 5,6 procent hoger tot 1651 pence.

Ook de autosector kon zich aan goed nieuws optrekken. Enerzijds verhoogden analisten van Bank of America hun advies voor de Europese autoconstructeurs tot 'overweight', wat neerkomt op een koopadvies. Daarnaast kwam er goed nieuws uit China, waar de verkoop van personenwagens de afgelopen maand het sterkst steeg in meer dan drie jaar tijd. Grote winnaars in Europa waren Daimler (+2,6% tot 24,28 euro) en BMW (+2,2% tot 25,60 euro).

Sacyr Vallehermoso klom liefst 11,8 procent hoger tot 10,82 euro, omdat de Panamese autoriteiten de bouwgroep de grote kanshebber noemden voor de uitbreiding van het Panamakanaal.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud