Europese beurzen buigen openingsverliezen stilaan om

De Europese aandelenmarkten noteren woensdagmiddag overwegend positief. Optimisme over betere kwartaalcijfers wordt licht getemperd door toenemende bezorgdheid over een uitbreiding van de subprime-crisis in de Verenigde Staten.

(tijd) - De technologiewaarden boeken op hun beurt mooie winsten nadat halfgeleiderproducent STMicroelectronics zijn omzetverwachtingen heeft opgetrokken.

Op Euronext Brussel noteert de Bel20-index tijdens de middaghandel licht hoger. Het meeste nieuws valt vandaag op de brede markt te rapen. Daar schiet Galapagos ruim 20 procent hoger nadat is bekendgeraakt dat de biotechgroep een overeenkomst heeft gesloten met Janssen Pharmaceutica. Melexis ziet zijn aandelenkoers fors terugvallen na zwakke kwartaalcijfers.

Rond 12.45 uur staat de Bel20 0,11 procent hoger op 4.409,28 punten. De beurskorf telt 6 stijgers en 13 dalers.

Sterkste stijger binnen de Bel20 is Mobistar, dat 3 procent hoger staat op 62,32 . De telecomgroep boekte in het derde kwartaal een dienstenomzet van 364,8 miljoen euro. Dat is 4,8 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar maar nipt boven de analistenverwachtingen. Toch reageert niet iedereen even enthousiast op de cijfers. Analist Siddy Jobe van Bank Degroof verlaagt zijn koersdoel voor het aandeel van 67 naar 66 euro. De belangrijkste factor die het aandeel volgens Jobe nog kan omhoogstuwen is de strategische herziening van de groep. Meer informatie daarover wordt begin volgend jaar verwacht. Bovendien overweegt Mobistar de uitbesteding van zijn eenheid 'supply operations' aan DHL of Schenker. Het onderdeel staat in voor kwaliteitscontrole, validering van bestellingen, opvolging van stocks en coordinatie tussen externe partners. De leert een mededeling van Setca, de Waalse socialistische bediendenvakbond, aan het personeel.

De belangrijkste financiële waarden staan op winst, ondanks de heropflakkering van de vrees voor een verdere uitbreiding van de subprime-crisis in de VS. De krant The New York Times schreef dat de Amerikaanse bankgroep Merrill Lynch nog een bijkomende 2,5 miljard euro aan waardeverminderingen zal boeken als gevolg van de subprime-crisis in de VS. Dexia, dat afgelopen zomer nog had benadrukt slechts in beperkte mate te zijn blootgesteld aan de supbrime-problemen in de VS, wint 1,1 procent op 22,03 euro. KBC staat 0,4 porocent hoger op 97,31 euro en Fortis staat 0,1 procent hoger op 22,09 euro. De analisten van Rabo Securities verlaagden nochtans hun koersdoel van 39 naar 30 euro.

Opvallendste stijger op de brede markt is Galapagos, dat liefst 21,9 procent hoger schiet tot 8,29 euro. De biotechgroep maakte voor beurstijd bekend een wereldwijde overeenkomst te hebben gesloten met Janssen Pharmaceutica voor onderzoek naar reuma. Het bedrijf stelt dat het direct 15 miljoen euro in cash ontvangt, en daarbij een mijlpaalbetaling van 2 miljoen euro. Daarnaast krijgt het biotechbedrijf jaarlijks optie- en mijlpaalbetalingen voor onderzoek en ontwikkeling, registratie en commercialisering, betalingen bij licentiering, plus 'double digit royalties' op wereldwijde verkopen.

Galapagos had trouwens nog meer goed nieuws in petto voor beleggers. Het bedrijf verhoogde zijn omzetverwachtingen voor dit jaar. Galapagos verwacht nu voor 2007 een omzet van 60-64 miljoen euro, 11 procent boven de eerdere verwachting van 54-58 miljoen euro.

Andere uitschieter op de brede markt, maar dan in negatieve zin, is Melexis. De specialist in halfgeleiders voor de auto-industrie dondert 7,8 procent omlaag tot 11,71 euro. In het derde kwartaal boekte Melexis een bedrijfswinst van 9,8 miljoen euro, wat iets onder de gemiddelde verwachtingen van analisten is. Bovendien verlaagde het bedrijf zijn omzetverwachtingen voor dit jaar. Terwijl de Melexis-top bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers nog op een omzetgroei van 'om en bij de 10 procent' mikte, gaat de groep nu uit van een groeicijfer van 5 procent.

Beeldvormingsgroep Barco staat dan weer 1,1 procent hoger op 59,21 euro. Het West-Vlaamse bedrijf zag zijn bedrijfswinst in het derde kwartaal met 15 procent toenemen tot 8,2 miljoen euro. Dat is weliswaar iets onder de analistenverwachtingen, maar de markt lijkt zich te focussen op het feit dat Barco zijn omzetverwachtingen voor dit boekjaar verhoogt. Barco verwacht nu een omzetgroei van 7 tot 9 procent. De nettowinst bedroeg 8,5 miljoen euro, 26,2 procent meer dan over dezelfde periode in 2006. De vrees dat de zwakke dollar zwaar zou doorwegen op de resultaten van Barco blijkt dus ongegrond.

De tankerrederij Euronav boekt intussen een lichte winst van 0,4 procent op 20,80 euro. Euronav heeft in het derde kwartaal een nettoverlies van 23,34 miljoen euro geleden. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 53,8 miljoen euro. Het is de eerste keer sinds Euronav eind 2004 van scheepvaartgroep CMB werd gesplitst dat de tankkerrederij verlies leed.

Europa

Rond 12.45 uur staat de DJ Stoxx50 0,2 procent hoger op 3.806,64 punten. De DJ EuroStoxx50 staat heel nipt onder nul: min 0,03 procent tot 4.377,13 punten. In Londen stijgt de FTSE 0,4 procent, de Parijse CAC40 wint 0,1 procent. Dat doet ook de AEX in Amsterdam. De DAX in Frankfurt moet 0,1 procent inleveren.

STMicroelectronics spurt 5,5 procent hoger tot 11,94 euro. De groep boekt haar grootste koerswinst sinds augustus nadat ze had bekendgemaakt dat de omzet in het vierde kwartaal met 4 tot 9 procent zou aandikken. Volgens STMicroelectronics zijn de hogere omzetcijfers te danken aan de stijgende verkoop van chips aan gsm-fabrikanten.

De mooie vooruitzichten bij STMicroelectronics helpen ook de andere Europese technologiewaarden vooruit. In Nederland stijgt ASML met 2,3 procent tot 25,37 euro. Nokia, de grootste gsm-producent ter wereld, stijgt met 2,2 procent tot 27,17 euro.

Rio Tinto stijgt met 1,1 procent tot 4.212 pence. De Engels-Australische mijngroep heeft 79,41 procent in handen van de de Candadese aluminiumproducent Alcan. Met de inlijving van Alcan wordt Rio Tinto de grootste aluminiumgroep ter wereld, groter dan het Russische Rusal en het Amerikaanse Alcoa.

De bankaandelen staan onder druk nadat de krant The New York Times heeft geschreven dat bankgroep Merrill Lynch vandaag zal aankondigen nog voor een bijkomende 2,5 miljard dollar aan waardeverminderingen te boeken als gevolg van de aanslepende subprime-crisis in de Verenigde Staten. Eerder had Merrill Lynch al aangegeven dat de crisis de bankgroep met zo'n 5 miljard dollar aan waardeverminderingen had opgezadeld. In Frankfurt daalt Deutsche Bank met 0,7 procent tot 87,77 euro. BNP Paribas zakt in Parijs met 0,5 procent tot 74,14 euro. Société Générale valt 1,1 procent terug tot 112,62 euro.

AstraZeneca verliest 2,6 procent tot 2.393 pence nadat Merrill Lynch zijn advies voor de op een na grootste farmagroep van het Verenigd Koninkrijk verlaagde. Volgens het beurshuis ziet de toekomst voor AstraZeneca op middellangetermijn er niet al te best uit. 'Het bedrijf riskeert veel concurrentie van de generische geneesmiddelensector, heeft de slechtste productenpijplijn en kent de zwakste groei van de winst per aandeel in de sector', klinkt het.

De andere Europese farmawaarden noteren gemengd. GlaxoSmithKline wint 0,6 procent op 1.268 pence. Novartis daalt met 0,5 procent tot 60,85 Zwitserse frank.

In Amsterdam maakt de producent van autonavigatiesystemen TomTom een sprong van 6,7 procent tot 60,62 euro, een record. Het bedrijf, dat afgelopen zomer nog het Belgische Tele Atlas heeft overgenomen, zag zijn nettowinst in het derde kwartaal met 36 procent groeien en verhoogde zijn omzetverwachtingen voor de rest van het jaar.

Volvo, tot slot, stijgt met 6,5 procent tot 123,5 Zweedse kronen. De bouwer van auto's en vrachtwagens heeft zijn verwachtingen opgetrokken voor de Europese industrie in 2007 van 330.000 tot 340.000 trucks. Vorig jaar verkocht Volvo 295.000 trucks.

Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud