Europese beurzen dalen fors

(tijd-nieuwslijn/betten) - De Europese beurzen gingen vandaag/maandag weer zwaar onderuit. De beurzen konden niet profiteren van het positieve macronieuws uit de VS. Een hoger dan verwachte industriele productie in februari werd overschaduwd door de angst voor terrorisme. Al Qaeda wordt er meer en meer van verdacht achter de treinaanslagen in Madrid te zitten. Dat zorgde voor onzekerheid, omdat niet gegarandeerd kan worden dat de aanslagen niet uitbreiden naar de rest van Europa. Daarnaast blijft de twijfel over het al dan niet duurzame herstel van de Europese economie nog steeds aan het beursvertrouwen knagen.

Bij het beursslot was de DJ Euro Stoxx50 2,8% verzwakt tot 2.756,13 punten en speelde de DJ Stoxx50 1,8% kwijt tot 2.648,90 punten. Bij de landelijke indices zakte Londen 1,2%, Parijs 2,4%, Frankfurt 2,7% en Amsterdam 2,5%. De Spaanse beursindex Ibex35 ging opnieuw 4,2% lager. TPI en de energiegroep Endesa voerden de verliezers aan bij de Spaanse index met een verlies van respectievelijk 7,5% en 6,8%. De euro versterkte tegenover de dollar; hij stond bij beursslot 0,2% hoger op USD 1,2240.

Binnen DJ Stoxx50 stonden 3 stijgers tegenover 46 dalers. Onder de sterkste dalers zaten enkele Spaanse bedrijven: BBVA verloor iets meer dan 5% en eindigde op EUR 10,22; Telefonica daalde verder met 4,7% tot EUR 12,02; Santander stond 4,4% lager op EUR 8,44.

In de nasleep van de aanslagen in Madrid blijft de vrees voor verdere aanslagen bestaan en hebben de verzekeringsgroepen het net zoals eind vorige week zwaar te verduren. Het Nederlandse Aegon was zelfs de sterkste verliezer in de Europese aandelenkorf. Het moest 5,1% prijsgeven tot EUR 10,6. Het Duitse Allianz leverde 5% in tot precies EUR 90. AXA zakte tot EUR 16,7, wat een daling betekent van 4,3%.

Ook de toerismesector blijft het moeilijk hebben. Buiten de Stoxx50 verloor TUI in Frankfurt 5,5% tot EUR 17,15. Sinds 11 maart verloor de Duitse reisgroep 11,3%. De groep kondigde nochtans aan dat de aanslagen in Madrid geen effect zullen hebben op de boekingen naar Spanje, een van de kernmarkten voor de grootste touroperator.

In de chemie- en farmasector daalde Bayer 3,5% tot EUR 20,94. Volgens Financial Times Deutschland eist de groep een schadevergoeding van EUR 157 miljoen van Aventis in verband met de verkoop van CropScience in 2002. Aventis leverde 2,5% in tot EUR 63,4.

In Frankrijk kwamen Thales en Lagardere met hun resultaten over 2003 naar buiten. Ze kondigden beiden een verhoging van het nettodividend aan maar konden zich niet verzetten tegen de algemene negatieve tendens. De nettowinst van de Franse elektronicagroep Thales ging er lichtjes op vooruit. Het aandeel noteerde bij slot 2,4% lager op EUR 29,0. De beleggers reageerden nog negatiever op de winstcijfers van Lagardere. De gediversifieerde Franse groep wist over 2003 een verlies om te buigen in een winstpositie maar moest in Parijs toch 2,8% inleveren tot EUR 45.

Koninklijke/Shell Group stuurt aan op meer ontslagen na de hercategorisering van de reserves. Dat meldt The Financial Times op basis van een persoon dichtbij het bedrijf. Volgens de bron zouden met name de posities van de nieuwe directievoorzitter J. van der Veer en chief financial officer J. Boynton ter discussie staan. Het aandeel verloor 1,3% tot EUR 39,24.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud