Europese beurzen donderen naar beneden

©BLOOMBERG NEWS

Nadat gisteren Wall Street 5 procent in de min afsloot en de Aziatische beurzen vandaag kelderden, is het nu de beurt aan Europa. Beleggers blijven verkopen, uit angst voor de instorting van het financiële systeem.

(tijd) - De massale uitverkoop van aandelen, overal ter wereld, is een gevolg van de toenemende bezorgdheid van de beleggers. Ze zijn bevreesd dat door de wereldwijde financiële crisis nog meer banken zullen omvallen. Tegelijk maken ze zich grote zorgen over de economische groeivertraging en de gevolgen daarvan voor de bedrijven. Het IMF verlaagde dinsdag zijn groeiverwachting voor de wereldeconomie voor 2009 tot 3 procent; in april ging het instituut nog uit van 3,7 procent groei.

De crisis in de bankwereld blijft duren. Dinsdag circuleerden al geruchten over een kapitaalinjectie in enkele van de grootste Britse banken; geruchten die woensdag bevestigd werden. De Britse overheid kondigde aan vers geld in de banken te pompen. Daarbij zullen acht instellingen deels genationaliseerd worden via de aankoop van voor 25 miljard pond preferente aandelen. Bedoeling is de instellingen vers kapitaal ter beschikking te stellen, in het bijzonder kortetermijnliquiditeiten.

De financiële wereld wacht ongeduldig donderdag af. Dan maakt de Bank of England haar besluit over een renteverlaging bekend. Er wordt verwacht dat de Britse centrale bank de rente zal verlagen, om de markten wat ademruimte te geven.

Zware verliezen

Omstreeks 11.20 uur staat de EuroStoxx50 5,6 procent in het rood, op 2.716,9 punten, terwijl de Stoxx50 5,4 procent verliest, op 2.392,4 procent. De belangrijkste nationale indices geven tussen de 4 en de 7 procent af.

De banken gaan temidden van alle angst logischerwijs kopje onder. Deutsche Bank verliest in Frankfurt 11,7 procent, tot 38,5 euro. Ook Allianz (-11%), Unicredit (-9%) en ING (-8%) lijden onder de verkoopgolf.

Ook de grondstoffensector ziet af. De aangekondigde economische groeivertraging is slecht nieuws voor onder andere Rio Tinto (-9,4%), BP (-8,4%) en ArcelorMittal (-8,1%).

De Duitse electronicareus Siemens dondert met bijna 10 procent naar beneden, tot 49,1 euro, nadat ING-analisten het advies voor het bedrijf verlaagden van 'hold' naar 'sell'. ING heeft geen vertrouwen in de besparingplannen van Siemens.

Vreemde eend in de bijt is nog maar eens Volkswagen. Het aandeel van de autofabrikant blijft bokkensprongen maken. Dinsdag steeg het aandeel op een bepaald moment 55 procent tegen de algemene marktbeweging in, om uiteindelijk 1,8 procent in het rood te eindigen. Volgens analisten is Volkswagen de speelbal van speculanten. Woensdag stijgt het aandeel voorlopig met 1,9 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud