Europese beurzen eindigen hoger

(tijd-nieuwslijn/betten) - De Europese beurzen sloten dinsdag hoger af dankzij de financiele aandelen. Ook het macronieuws viel mee. Na de bomaanslag in Jakarta verminderden de winsten wat, maar van paniek was geen sprake.

De DJ Stoxx50 won 0,8% tot 2.431,5 punten. De Euro Stoxx50 won 1,1% tot 2.482,4 punten. De Euronext100 ging 1,2% hoger tot 550,95 punten. Parijs sloot 1,5% hoger, Frankfurt steeg met 1,1%, Amsterdam won 0,9% en Londen ging 0,5% hoger. Goede cijfers van Credit Suisse en een herstelplan bij chemiegroep Clariant zorgde voor 1,1% winst in Zurich.

De Reuters Purchasing Managers Services Index steeg in juli tot 50,2, wat er op wijst dat de dienstensector in de eurozone voor het eerst dit jaar weer groeit. Economen hadden het herstel niet verwacht. De dienstensector omvat ook de banken en de luchtvaart. In de VS steeg de ISM-index voor de diensten in juli veel sterker dan verwacht, bleek dinsdag. Ook de Britse industriele steeg in mei sterker dan verwacht.

In de Stoxx50 stegen 42 aandelen, bleef eentje onveranderd en daalden er zeven. Credit Suisse was de sterkste stijger met een winst van 4,1% tot CHF 43,7. De groep maakte bekend dat de nettowinst in het tweede kwartaal CHF 1,3 miljard bedroeg, wat een stuk meer is dan de verwachte CHF 760 miljoen. Een jaar eerder was er nog een verlies van CHF 579 miljoen. De groep verwacht een gezonde groei voor 2003, ook al blijven de marktomstandigheden moeilijk.

Het Nederlandse Aegon won 1,4% tot EUR 11,25. De verzekeraar verkoopt het grootste deel van Transamerica Finance Corporation voor USD 5,4 miljard aan GE Commercial Finance. Met de meerwaarde van EUR 0,25 miljard gaat Aegon zijn eigen vermogen versterken.

In Zurich sprong chemiegroep Clariant 17,6% hoger tot CHF 18. Clariant stelde een herstelplan voor, waarin het activa wil verkopen en jobs schrappen. Het bedrijf neemt die maatregelen nadat het in de eerste helft van het jaar een verlies van CHF 49 miljoen optekende, tegenover een winst van CHF 145 miljoen het voorgaande jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud