Europese beurzen eindigen lager in spoor van Wall Street

(tijd-nieuwslijn/betten beursmedia news) - De Europese aandelenmarkten slaagden er niet in hun ochtendwinsten vast te houden. Dat kwam door de lagere start op Wall Street, ondanks een hele reeks positieve Amerikaanse macro-economische cijfers.

Daarbij viel vooral de sterke groei op van de bestellingen van duurzame goederen in oktober. Die stegen met 3,3%, terwijl analisten gemiddeld slechts hadden gerekend op een toename met 0,8%. Ook de Federal Reserve zei in haar Beige Book dat ze tekenen ziet dat de Amerikaanse economie verder groeit.

De beleggers op Wall Street reageerden nauwelijks op al dat goede nieuws. Zij zaten al met de feestdag van Thanksgiving van donderdag in hun hoofd, wanneer de aandelenmarkten in de VS dicht blijven. Dat zette ook de Europese beurzen aan tot winstnemingen op het einde van de dag.

De DJ Euro Stoxx50 sloot 0,2% lager op 2.619,56 punten. De DJ Stoxx50 zakte 0,5% tot 2.564,98 punten. De Euronext100 verloor 0,2% tot 588,77 punten. Bij de individuele beurzen daalden Frankfurt en Amsterdam 0,5%, gaf Londen 0,4% prijs en eindigde Parijs 0,1% lager. De dollar kon ook al niet profiteren van de goede Amerikaanse macrocijfers. Daardoor steeg de euro met 1,32 cent tot USD 1,1925.

De DJ Stoxx50 telde 20 stijgers en 29 dalers. Novartis sloot onveranderd. De grootste stijger was de Franse nutsgroep Suez, die 1,9% hoger eindigde op EUR 14,41. Suez en Ackermans & van Haaren rondden dinsdag de verkoop af van hun gemeenschappelijke dochter Coditel Brabant aan Altice One. Daarmee gaat de uittocht van Suez uit zijn communicatie-activa voort.

De Duitse banken stonden opnieuw in de belangstelling van marktspelers. De Financial Times schreef dat de Duitse overheid een fusie in de banksector niet in de weg zou staan. HVB Group en Commerzbank worden als de grootste kanshebbers gezien om overgenomen te worden. HVB steeg 1% tot EUR 19,40 en Commerzbank daalde 0,9% tot EUR 15,95.

Nog in de financiele sector steeg Aegon 0,2% tot EUR 11,16. Aegon heeft met de Spaanse spaarbank Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM) een raamovereenkomst ondertekend voor het aangaan van een samenwerkingsverband dat een van de belangrijkste spelers op de Spaanse markt kan worden.

Bij de herverzekeraars klom Hannover Ruck 4,5% tot EUR 25,50. De Duitse herverzekeraar maakte over het derde kwartaal een nettowinst bekend van EUR 94,2 miljoen, 50% hoger dan de vergelijkbare periode een jaar eerder en boven de verwachting van analisten. Het aandeel trok sommige sectorgenoten mee naar boven. Swiss Re klom 1,7% tot CHF 82,20, maar Munchener Ruck sloot 1,5% lager op EUR 93,50.

Een opvallende daler was Roche met een verlies van 1,9% tot CHF 116. Gementech, waarin Roche een meerderheidsbelang heeft, kondigde aan dat proeven met het medicijn Avastin hebben uitgewezen dat het leven van patienten niet kan verlengd worden door toedoen van het medicijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud