Europese beurzen eindigen lager

De Europese beurzen starten met verlies. De Stoxx50 zakt 0,3 procent tot 3.855,19 punten. De Eurostoxx50 verliest 0,6 procent tot 4.358,16 punten.

(tijd) De Europese beurzen konden woensdag niet met winst aanknopen. Tegenvallende eerstekwartaalresultaten van vooraanstaande Amerikaanse bedrijven drukten de stemming op de beursvloer. Onder meer Yahoo!, IBM en Motorola publiceerden cijfers onder de verwachtingen van analisten.

De Stoxx50 verloor 0,4 procent tot 3.852,47 punten. De Eurostoxx50 daalde 0,6 procent tot 4.358,95 punten. Ook de voornaamste nationale beurzen gingen lager.

Bij het sluiten van de Europese beurzen was een euro 1,3577 dollar waard (+0,1%). De eenheidsmunt ging voor het eerst sinds eind december 2004 door de grens van 1,36 dollar. De Amerikaanse munt heeft te lijden onder de mindere vooruitzichten voor de Amerikaanse economie.

In de Verenigde Staten zijn de wekelijkse voorraden benzine de voorbije week meer dan verwacht gedaald. De voorraden ruwe olie daalden, terwijl analisten een stijging hadden voorspeld. De voorraden huisbrandolie daalden dan weer minder dan verwacht. Desondanks ging de olieprijs opnieuw lager. Een vat brent-olie werd in Londen 0,7 procent goedkoper tot 65,49 dollar.

De Europese Commissie heeft in Nederland een bierkartel veroordeeld tot een boete van 274 miljoen euro. Heineken krijgt als grootste partij in het kartel een boete van 219 miljoen euro. Grolsch moet 31,7 miljoen euro betalen en Bavaria moet 22,9 miljoen euro ophoesten. InBev, dat ook betrokken was, ontspringt de dans. InBev had ten tijde van de feiten een marktaandeel van 17 procent in Nederland, tegen ongeveer 50 procent voor Heineken, 12 procent voor Grolsch en 12 procent voor Bavaria. Bavaria en Grolsch hebben al aangekondigd in beroep te gaan tegen de veroordeling. Heineken won 0,1 procent hoger tot 38,70 euro en Grolsch zakte 1,3 procent tot 31,20 euro. Bavaria is niet beursgenoteerd.

Opnieuw was er animo in de financiele sector. Societe Generale steeg 3 procent tot 143,5 euro. Eerder op de dag bereikte de koers een nieuw record. Geruchten doen de ronde dat het Italiaanse UniCredit een bod zou lanceren op de Franse groep.

Samen met de koperprijs gingen de mijnbouwaandelen woensdag lager. BHP Billiton, 's werelds grootste mijnbouwbedrijf, verloor 2,6 procent tot 1.147 pence. Kazakhmys daalde 1,4 procent tot 1.168 pence.

EMI steeg 4,9 procent tot 225,75 pence. 's Werelds derde grootste platenmaatschappij heeft aangekondigd dat de winst hoger zal zijn dan verwacht door analisten, en dat het besparingsplan sneller wordt doorgevoerd dan verwacht.

Roche, 's werelds grootste producent van kankermedicijnen, won 2,7 procent tot 229,1 Zwitserse frank. Het farmabedrijf verhoogt zijn winstverwachtingen voor 2007. Dat is volgens bestuursvoorzitter Franz B. Humer het gevolg van de 'succesvolle' eerste drie maanden van het jaar. De kwartaalomzet steeg 16 procent tot 11,4 miljard Zwitserse frank, iets beter dan verwacht. Roche verwacht nu dat de groei van de winst per aandeel hoger zal zijn dan de omzetgroei in 2007. Eerder werd uitgegaan van een gelijke groei.

L'Oreal werd 1,4 procent duurder tot 87,52 euro, het hoogste peil in meer dan 6 jaar tijd. De omzet van de cosmeticagroep steeg tijdens het eerste kwartaal met 8,4 procent tot 4,27 miljard euro. Analisten reageerden verheugd en trokken hun koersdoelen op.

Adidas verloor 1,35 procent tot 45,31 euro. Durfkapitalist Apax Partners wil een belang van 25 procent opbouwen in Adidas. Dat schrijft de Financial Times Deutschland. Apax wil 50 euro per aandeel betalen. Vorige week raakte bekend dat PPR, maker van luxeproducten, een belang van 27 procent in Puma kocht.

ASML, 's werelds grootste producent van lithografiemachines gebruikt voor de productie van halfgeleiders, steeg 5,5 procent tot 20,17 euro. De winst van ASML verdubbelde in het eerste kwartaal. Het aantal verkochte machines steeg door de hogere vraag naar chips voor GSM's en mobiele muziekapparaten. De winst en de omzet overtreffen de analistenverwachtingen. Het aantal orders opgetekend tijdens het eerste kwartaal, stelt wat teleur.

Nog in Amsterdam won Getronics 3,1 procent tot 6,93 euro. De IT-dienstverlener zei op de algemene aandeelhoudervergadering open te staan voor overnamegesprekken. Over eventuele gesprekken met telecomgroep KPN werden geen uitspraken gedaan.

Dieter Snoeck dieter.snoeck@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud