Europese beurzen eindigen verdeeld

(tijd-nieuwslijn) - In Europa zijn de belangrijkste indices maandag verdeeld de dag uitgegaan, met erg nipte winsten of verliezen. De handel bleef zeer rustig. Tokio was dicht wegens een feestdag en in de Verenigde Staten wordt Columbus Day gevierd, waardoor de handel zwak is. Op macro-gebied was er ook weinig nieuws. Van het bedrijvenfront meldde Deutsche Telekom dat het T-Online van de beurs wil halen.

DJ Stoxx50 moest 0,1% prijsgeven tot 2.732 punten. Hetzelfde verlies werd opgetekend door de DJ EuroStoxx50 die terugzakte tot 2.813,82 punten. De Euronext100 zakte 0,2% tot 638,66 punten. Bij de individuele beurzen kon Frankfurt nipt aanknopen met winst. De DAX-index klom 0,1%. Parijs en Londen vielen allebei 0,3% terug. Amsterdam daalde met 0,1%. De euro stond bij het slot van de beurzen 0,2% lager op USD 1,2383.

Het bedrijf heeft in het derde kwartaal van 2004 een nettowinst van KRW 291 miljard (ca. EUR 211 miljoen) behaald. Dit is een daling van 15,2% ten opzichte van de KRW 343 miljard behaald in het derde kwartaal van 2003. Analisten hadden een nettowinst voorzien van KRW 339 miljard. De lagere winst is te wijten aan prijserosie door overcapaciteit en te hoge voorraden.

Deutsche Telekom kwam op de vijfde plaats in het rijtje verliezers. Het grootste telefoniebedrijf van Europa, wil voor zo'n EUR 3 miljard de overige aandeelhouders van T-Online, de internetdochter van het concern, uitkopen, zo liet het zaterdag laten weten. Het concern is al eigenaar van 74% van de aandelen T-Online en biedt of EUR 8,99 in contanten, de slotkoers van vrijdag, of aandeelhouders kunnen er voor kiezen om aandelen T-Online in te ruilen voor aandelen Deutsche Telekom volgens een later vast te stellen koers. Deutsche Telekom zakte 1,1%% tot EUR 15,05. T-Online klom met 1,45% tot EUR 9,11.

De resultaten van de Franse technologiegroep Altran konden de beleggers niet bekoren. Ze stuurden het aandeel 2,4% lager tot EUR 6,06. Altran leed in het eerste halfjaar van zijn boekjaar een nettoverlies van EUR 14 miljoen. Een jaar geleden was dat nog een winst van EUR 1,2 miljoen. Ook Randstad, 's werelds vierde grootste uitzendbedrijf, dook diep in het rood. Het aandeel daalde 3,8% tot EUR 27,91 na adviesverlagingen van enkele beurshuizen.

Een pak positief nieuws was geinspireerd door de rondreis die de Franse president Chirac momenteel maakt in China. Veel Franse bedrijven nemen die gelegenheid te baat om nieuwe allianties of contracten in China aan te kondigen. Zo gaat de petroleummaatschappij Total een joint venture aan met Sinochem voor de oprichting van een netwerk van 200 tankstations in Noord-China, rondom de zee van Bohai. De twee partners hebben hierover in Beijing een akkoord getekend. De investering in dit netwerk bedraagt USD 120 miljoen. In de joint venture, die nog moet worden goedgekeurd door de Chinese autoriteiten, zal Total voor 49% participeren en Sinochem voor 51%. Total klom 0,2% tot EUR 168,9.

De nutsgroep Suez gaat een nieuwe productie-eenheid voor drinkwater uitbaten in de stad Qingdao en ook een installatie uitbaten voor de verbranding van chemisch afval in Shanghai. De engineeringgroep Alstom kondigde een reeks Chinese contracten met een waarde van EUR 1,4 miljard aan. Dat bestaat uit een contract van EUR 1 miljard voor de levering van regionale treinen en een contract van EUR 357 miljoen voor de leveringen van hydro-elektrische uitrustingsgoederen voor drie pompcentrales in China. Suez sloot 0,2% hoger op EUR 18,25. Alstom verloor 3,7% tot EUR 0,52.

Nog in Frankrijk hebben de concurrentie-autoriteiten een onderzoek geopend tegen de Deense speelgoedfabrikant Lego Systems en de Franse kleinhandelsgroep Carrefour. Carrefour zou in 2002 en begin 2003 bij Lego hebben aangedrongen op een herziening van de prijsafspraken met andere Franse retailers. Dat meldt The Wall Street Journal Europe. Carrefour viel 0,6% terug tot EUR 36,2.

Eveneens in de voedingssector ging het Britse Sainsbury 0,4% achteruit tot 251 pence, na eerder tijdens de sessie op een verlies van 3,6% gestaan te hebben. Het concern voorziet over de eerste helft van het boekjaar 2004/05 een winst voor belastingen van GBP 125-135 miljoen tegen GBP 366 miljoen een jaar eerder onder meer door toegenomen concurrentie van Wal-Mart en Tesco.

In de verzekeringssector verliest Allianz 0,1% tot EUR 85,32. De Duitse verzekeraar verwacht dat de orkanen in de laatste maanden voor USD 200 miljoen aan winst gaan kosten.

Het farmabedrijf AstraZeneca kreeg vrijdagavond te horen dat het geen goedkeuring krijgt van de Food and Drug Administration om het bloedverdunningsmiddel Exanta te verkopen in de VS. Volgens de FDA zou het middel hart- en leverproblemen veroorzaken. Astrazeneca klom toch 0,7% tot GBP 2.180 pence.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud