Advertentie

Europese beurzen: financials afgeslacht

©BLOOMBERG NEWS

De crisis in de Amerikaanse financiële sector leidde gisteren tot een ware slachting onder de aandelen van banken en verzekeraars. Het is in veel gevallen gissen naar hun blootstelling in de VS. Ook alle andere sectoren waren in de greep van de financiële malaise. Beleggers vrezen dat die de economische groeivertraging zal versnellen. De olieconcerns keken met lede ogen de verdere daling van de olieprijs aan.

(tijd) - De DJ EuroStoxx50 zakte 3,9 procent lager en de DJ Stoxx50 kromp 4 procent. In de loop van de dag liep het verlies in beide gevallen op tot 5,7 procent. Bij de nationale indexen schommelden de verliezen aan de eindmeet tussen 2,8 procent in Frankfurt en 3,9 procent in Londen.

In de Stoxx50 ontsprong enkel de Duitse technologiereus SAP (+2,3% tot 38,15 euro) de uiterst negatieve dans. SAP haalde met Deutsche Postbank (-7,3%) zijn eerste klant binnen voor zijn software om betalingen af te handelen.

Net als de Postbank beleefden alle financials een rampzalige dag. De tien grootste dalers in de Stoxx50 waren allemaal banken en verzekeraars. In Londen ploften HBOS en Barclays respectievelijk 17,6 en 9,8 procent lager. Het Franse AXA en Sociéte Générale gaven 8,5 en 9,6 procent prijs, terwijl in Amsterdam Aegon (-10,4%) en ING (-6,7%) de grootste slachtoffers waren. Op de beurs van Frankfurt stonden Deutsche Bank (-6,4%) en Allianz (-6,1%) het meest onder druk. Analist Christian Muschick van Degroof verwacht voor verzekeraar Allianz als belangrijke internationale speler een negatieve impact van de ontwikkelingen in de VS. ‘We vrezen dat de volledige blootstelling substantieel kan zijn’, stelt Muschick.

UBS dook 14,5 procent lager. De krant SonntagsZeitung schreef dat de Zwitserse zakenbank 5 miljard dollar zal moeten afschrijven.

Na de financials waren de grootste verliezen voor de producenten van olie en gas. Zij zagen de prijs van het zwarte goud in de loop van de sessie tot 6,6 procent afkalven tot 91,16 dollar per vat. Oliehandelaars vreesden dat de malaise de economische groeivertraging zal versnellen. Bovendien heeft orkaan Ike de installaties van de olieconcerns grotendeels gespaard. Total kreeg een tik van 5 procent, ENI verloor 4,1 procent, Repsol plofte 7,4 procent lager en BP zwakte 3,6 procent af.

Beleggers kregen gisteren voorts heel wat overnamenieuws te verwerken. De Duitse chemiereus BASF telt 6,1 miljard Zwitserse frank (ongeveer 3,8 miljard euro) neer voor de Zwitserse fijnchemiegroep Ciba. Analisten spraken van een goede prijs en strategisch zinvolle deal. Toch zakte BASF 4,1 procent tot 36,24 euro. Ciba schoot 28,1 procent hoger tot 48,68 Zwitserse frank.

Het Nederlandse baggerconcern Boskalis heeft zijn zinnen op zijn landgenoot Smit Internationale gezet en biedt ongevraagd 62,50 euro per aandeel of 1,1 miljard euro voor het sleep- en terminalbedrijf. De analisten zien weinig synergieën tussen de twee bedrijven. ‘Dit kan erop wijzen dat Boskalis minder vertrouwen heeft in de toekomst van de baggermarkt’, meent een analist van Fortis. Boskalis zakte 6,7 procent tot 36,19 euro en Smit knalde 28,2 procent hoger tot 61,79 euro. Na beurstijd maakte Smit Internationale dan bekend dat het het bod afwijst.

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud