Europese beurzen fors hoger dag uit

©BLOOMBERG NEWS

De Europese beurzen zijn met winsten van meer dan 5 procent de dag uitgegaan. Het was al de zesde positieve sessie op rij. Beleggers sloegen massaal aandelen in na een forse renteverlaging van de Australische bank, een gunstig rapport van Morgan Stanley over de Europese aandelenmarkten en enkele meevallende bedrijfsresultaten. Ook een nakende uitkomst voor de Amerikaanse verkiezingen bracht de kopers aan het feest.

(tijd) - De Stoxx50 sloot 4,1 procent hoger, EuroStoxx50 klom 5,6 procent hoger. Volgens Morgan Stanley vertonen de Europese aandelenmarkten een 'full house buy signal'. 'Een recessie van de bedrijfswinsten zit in de koersen verrekend', denkt analist Teun Draaisma, die in juni 2007 het advies gaf om Europese aandelen te verkopen.

Ook enkele beter dan verwachte bedrijfsresultaten deden hun duit in het zakje. De Britse retailer Marks&Spencer (+7,7% tot 241,55 pence) maakte een kleiner dan verwachte daling van de winst bekend. In de VS kwam de kredietkaartreus Mastercard met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Nog in Europa deed chemiebedrijf Clariant (+22,6% tot 8,95 Zwitserse frank) beter dan verwacht in het derde kwartaal.

Het Zwitserse uitzendkantoor Adecco (+6,2% tot 44 Zwitserse frank) presteerde dan weer conform de analistenverwachtingen, maar de vooruitzichten vielen tegen. BMW (+11,6% tot 22,97 euro) deed het dan weer slecht, en snoeide voor de tweede keer dit jaar al in zijn winst- en omzetverwachtingen voor dit jaar. De Duitse bouwer van luxewagens kreunt onder de sterk achteruitlopende verkopen in de VS, maar blikt wel vrij positief vooruit.

De verdere ontspanning van de kredietmarkten was goed nieuws voor de aandelen van banken en verzekeraars. Beleggers haalden er de aandelen uit van bedrijven die de jongste weken en maanden forse klappen kregen. In Amsterdam gingen ING (+19,5% tot 9,10 euro) en Aegon (+20,3% tot 3,77 euro) opvallend stevig hoger.

Ook de industriele aandelen herrezen uit hun as. ArcelorMittal (+11,6% tot 24,54 euro) maakte een sprong in aanloop naar de kwartaalcijfers van woensdag, ook de Zweedse zinkproducent Boliden (+24% tot 24,80 Zweedse kroon) trokken aan de kar.

De kneusjes van de dag waren terug te vinden in de defensievere sectoren zoals de farma- en nutssector. Ook de bank Royal Bank of Scotland had de hele sessie wind tegen, maar kon toch stabiel sluiten op 23,91 pence. De Britse bank gaf een winstwaarschuwing voor het volledige boekjaar na een nieuwe lading afschrijvingen. Sectorgenoot UBS (+4% tot 19,70 Zwitserse frank) voldeed wel aan de verwachtingen en pakte zijn eerste winst in vijf kwartalen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud